Anksiyete / Kaygı Bozukluğu

Anksiyete nedir?

Anksiyete nedir denildiğinde yanıt basitçe, “kaygı hali” dir. Anksiyetenin yani kaygının günlük hayatta belli bir ölçüde yaşanması da normaldir. Ancak sürekli ve yoğun halde yaşanması, dehşet duygusu ve panik atak krizleri halinde kendini göstermesi, günlük hayatı engelleyecek seviyeye gelmesi, klinik bir rahatsızlık anlamına gelir. Kaygı bozukluğu terapi ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi, uzman hekim ve psikologlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

anksiyete kaygı bozukluğu
Anksiyete ile başa çıkamıyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın…

Anksiyete belirtileri nedir?

Fiziksel belirtiler: Anksiyete bazı fiziksel durumlar yaratabilir:

Psikolojik belirtiler: Anksiyete şunları hissettirip düşündürebilir:

Anksiyete / kaygı bozukluğu durumunda bu belirtiler şu şekilde değişir:

Kaygı azaltan durum ve alışkanlıklar

Anksiyete tedavisine ek olarak ya da tedavi almayı gerektirmeyecek seviyede anksiyete ataklarında, günlük yaşam rutininde yapılan bazı değişiklikler rahatlatıcı olabilir.

Yıllardır anksiyete ile mücadele eden, Kassandra sendromlu biri olarak, gerek uzmanların tavsiyeleri gerekse de kendi deneyimlerimle hazırladığım bir listem var.

Buyursunlar, tecrübeyle sabit anksiyete düşmanları:

Öte yandan, bunu buraya kesinlikle eklemeliyim ki: bütün bunları keşfedebilecek hale gelmek için bana, anksiyete ile geçirilmiş yıllar ve sonrasında yıllarca antidepresan kullanımı gerekti. Zaten anksiyete bozukluğu olan insan, beyninin kimyasını düzeltmeden önce “bana ne iyi gelir” diye düşünemiyor. Antidepresan kullanımı sonrası yavaş yavaş anksiyete atakları kendisine doğru yaklaşırken nasıl bir duruş alması gerektiğini öğreniyor ve kaygı kuyusuna düşmemeyi başarıyor. Sonrasında da, eski haline bakıp kendine ve etrafındakilere neler çektirdiğine şaşırıp üzülüyor.

Exit mobile version