Motosiklet

Motosiklet Almadan Önce Yapman Gerekenler

Motosiklet almadan önce yapman gerekenler hakkında araştırma yapmaya başladıysan, aramıza hoş geldin.
Bir kere heveslendiğin zaman, geri dönüşü çok zor olduğu için, o motosiklet er veya geç alınacak. Bunu bilmenin rahatlığı ile hoş geldin diyebiliyorum. J

Yeni başlıyor ve sıfır kilometre motosiklet arıyorsun. Veya motosiklete ara vermişsin, kaldığın yerden devam etmek istiyorsun. Her iki durumda da motosiklet almadan önce yapman gerekenleri kısaca hatırlayalım.

Motosiklet Ehliyeti:

Yeni motosiklet ehliyeti alacaksan, motosiklet ehliyet sınıfları hakkında gerekli araştırmayı da yapmışsındır. Henüz yolun çok başında ve araştırmadıysan, linkten bilgi alabilirsin.

Mahalle arasında motosikletine alışmaya çalışırken yapacağın en ufak bir kazanın bile, sonuçları çok ağır olabilir. Sadece maddi hasarlı bir kaza bile, seni maddi veya yasal anlamda zor durumda bırakabilir. Senin veya bir başkasının yaralanması durumunu düşünmek bile istemem. En hafif ihtimalle, motosikletten soğuyabilir ve büyük bir keyfi ömür boyu yaşamaktan mahrum kalabilirsin.

Onun için ehliyet ilk sırada.
Bunun bir tek istisnası olabilir.

Malum motosiklet fiyatları sürekli olarak artıyor. Ve bir süre daha da artmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu aralar motosiklet almayı düşünüyorsan, ilk önce motosikleti alıp bir kenara koymayı düşünebilirsin. Tabii karar vermeden, diğer maddeleri de okuduktan sonra.

Ehliyetten önce motosikletin alırsan bile, kullanmak için acele etme.
Önce ehliyet.

Motosiklet almadan önce yapman gerekenler arasında ilk sırada ehliyet geliyor
Motosiklet almadan önce ehliyet!

Motor Türü:

Motosiklet almadan önce yapman gereken en zor şeylerden biri, hangi motosikleti alacağına karar vermek. Özellikle de araştırmayı, okumayı seven biriysen.

Motosiklet türleri, beğendiğin modeller, motor güçleri, markaların avantaj-dezavantajları derken durum oldukça karışık bir hale gelebiliyor.

Yeni bir motosiklet kullanıcısı isen; bu karmaşayı, biraz olsun net hale getirmek mümkün.

  1. Düşük hacim ile başlayacağın için, ilgini çeken modeller arasında çok fark olmadığını göreceksin. Elbette en ucuz ve en pahalı modelleri kafa kafaya vurdurmuyorsan. 🙂
  2. Muhtemelen bir süre sonra sana yeterli gelmemeye başlayacak ve daha iyi veya daha güçlü bir motora geçmek isteyeceksin. Onun için ilk motoruna, sanki son motorun olacakmış gibi davranmana gerek yok.

“Rastgele bir motosiklet seç” de demiyorum tabii.

Hangi hacimde almayı düşünüyorsan, 250cc motor fiyat listesinde olduğu gibi seçenekleri yazıp, içlerinden ilgini çeken modelleri araştırabilirsin.

Bu konuda motosiklet kullanıcı yorum videoları yardımcı olacaktır. Ayrıca çevrende tecrübesine güvendiğin motosiklet kullanıcılarından bilgi alabilirsin. Facebook grupları da bilgi alabileceğin yerler arasında. Yine de okuduğun her şeyi kesin bir bilgi gibi düşünme. Araştırmaya devam et.

Bu arada şanslı olduğun bir konu da var tabii. Hepimiz motorlarımız hakkında konuşmayı seviyoruz. İlgilendiğin modelin sürücüsüne rastlarsan, 5 dk. ayırmasını rica edip kafana takılan soruları sorabilirsin.

Tercihen o sırada motorunu satmakta olan bir kişiden alma bu bilgiyi. O kişiden alacağın bilginin güvenilirliği hakkında emin olamayabilirsin.
Motorunu satmayı düşünmeyen biri ise, sana daha açık bir şekilde motor ile ilgili deneyimlerini aktarabilir.

Motosiklet Ekipmanı

Yakın zamana kadar motosiklet almadan önce yapma gereken tek şeyin, hangisini alacağına karar vermen gerektiği olduğunu düşünüyordun. Ama artık öyle olmadığını biliyorsun. 🙂 Evet, bir de motosiklet ekipmanı konusu var.

Motosiklet koruma ekipmanı dendiğinde ilk akla gelen kask tabii ki. Açık kask mı, kapalı kask mı? konusuna başka bir yazıda değineceğim.

Korumalı bir motosiklet montu, eldiven, ayakkabı, dizlik veya motosiklet pantolonu diye liste uzuyor.
Bunlar da özelliklerine göre değişmekle birlikte bütçe içerisinde önemli bir büyüklüğe ulaşabilir. Daha en başından motosiklet ekipmanı için ayıracağın bütçeyi ayarlamalısın.

Motosiklet kaskı, kanunen de zorunlu olduğu için zaten alacaksın. Ama diğerlerini de erteleme. Henüz yeni motosiklet kullanmaya başladığın için, muhtemelen en fazla hatayı yapacağın bir dönemdesin. Bu hatalar nedeniyle oluşabilecek fiziksel yaralanmalar açısından da en fazla risk aldığın dönemdesin. Dolayısıyla o koruma ekipmanlarına ihtiyacın var.

Daha iyi bir sürücü olduğunda da koruma ihtiyacı devam edecek tabii. Ama bunu sana hatırlatmaya gerek olmayacak.

Unutma, motosiklet sürücüleri ikiye ayrılır.

1-Kaza yapmış olanlar.
2- Henüz! kaza yapmamış olanlar.

Ömür boyu motosiklet kullanmak için, koruyucu ekipmanlarını ihmal etme.

Alacağın motosiklete ve seçeceğin koruyucu ekipmana karar verirken en önemli etkenlerden biri de bütçe tabii ki. O da bizi bir sonraki maddeye götürüyor.

Motosiklet almadan önce bütçeni belirle!

Yukarıda belirttiğim gibi, kararını verdiysen motorunu almak için ehliyet almayı beklemeyebilirsin. (Ehliyetin yoksa) Nasıl başarabilirsin bilmiyorum ama, ehliyetini almadan da motora binme.

Bütçe konusunda yine bir iyi, bir de kötü haberim var.

Henüz motoru yükleyip, turlara çıkmayacağın için motosiklet aksesuarlarının masraflarından yırttın. En azından bir süre için. J

Kötü habere gelince, motosiklet ekipmanları fiyatları da iyice arttı. Tamamı ithal ürün olduğu için, bundan sonra da bir gözün hep kurlarda olacak. Motor sürmediğin zamanlarda tabii.
Motosiklet almadan önce de zaten kurları takip ettiğini tahmin ediyorum. 🙂

Acele etme:

Motosiklet almadan önce acele etme. Sıfır kilometre de alsan, ikinci el de alsan, acele etmek yanlış karar vermene neden olabilir.

Sıfır kilometre motosiklet alacaksan, “Beğenmezsem, satarım.” gibi bir düşünce içinde olma. Zarar edersin.
Bu dönemde yaşandığı gibi, aldığın fiyatın üzerine satsan bile, yeni alacağın motosiklet daha fazla artarsa kâra geçmiş olmayacaksın. Muhtemelen artacağı için, aldığın riske değmez.

İlgilendiğin model için markaların düzenlediği test sürüşü günlerini takip et. Veya test sürüşü yapabileceğin motosiklete nereden ulaşabileceğini öğren. Ehliyetin yoksa, veya test sürüşü yapabileceğin motosiklete erişmekte problem yaşıyorsan, araştırma yap.

Her ne kadar internet bazı konularda bilgi çöplüğüne dönüşmüş olsa da, yararlanabileceğin güzel kaynaklar da var. Bak birini okuyorsun bile. 🙂
Şakası bir yana, yardımcı olabileceğim bir konu olursa seve seve yardım ederim. Sorun varsa, lütfen yorum bölümünden ilet. Ben bilmiyorsam bile, konuyu araştırıp yanıt vermeye çalışırım. Bu arada ben de bir şeyler öğrenmiş olurum.

Facebook gruplarını takip et. Seçtiğin veya takip ettiğin motosiklet modeli ile ilgili yorumları oku. Youtube’dan kullanıcı-yorum videolarını izle.

Motosiklet almadan önce motor türüne karar ver!

İkinci el motosiklet biraz daha riskli

Ama onunla ilgili de en kısa sürede geniş kapsamlı bir ikinci el motosiklet alım rehberi hazırlamaya çalışacağım. Yeri gelmişken kısaca bahsetmekte fayda var.
İkinci el motosiklet alırken, olayın heyecanıyla gözden kaçırdığın en küçük detay, veya sormayı unuttuğun bir konu, kontrol etmeyi ihmâl ettiğin bir şey, satın aldıktan sonra büyük masraflarla karşılaşmana neden olabilir. Güvenilir bir servis veya tecrübesine güvendiğin biri ile birlikte motosikleti kontrol etmekte fayda var.

Yeteri kadar tecrüben olmasa bile en basit olarak hasar kaydı olup olmadığını sorgulatabilirsin. Motosikletin genel durumu, düzgün kullanılıp kullanılmadığı hakkında bir fikir verecektir. Hasar kaydı görünmüyorsa dahi, motorun üzerindeki çizik ve aşınmalar hakkında bilgi al ve bağlantı yerlerini kontrol et. Sigorta şirketleri konuya dahil edilmeden de bazı işlemler yapılmış olabilir.

Motosiklet almadan önce, araştırma aşamasından başlayıp notere gidene kadar olan her adımda bilgi almaya çalış. Model hakkında genel bilgiler ve seçtiğin motosiklet hakkında özel bilgiler karar verme aşamasında sana yardımcı olabilecek en önemli şeyler.

Toplayabildiğin kadar bilgi topla ki, motosikletini aldıktan sonra kafanda soru işaretleri kalmış olmasın.
Bir kulağın sürekli ses yapan bir parçada veya problem yaşatabileceğini düşündüğün bir yerde olursa, yaptığın sürüş de keyif vermeyecektir.

Ne zaman arıza yapacağına dair bir fikrin olmadan kilometrelerce yol yapmaya çalışmak, eziyete dönebilir.

Servis ve yedek parça

Normalde motosiklet almadan önce başlığında değil de, motosiklet aldıktan sonra başlığında olması gereken bir konu aslında.
Ama ülkemizde maalesef öyle değil.

motosiklet servis ve yedek parca

Servis ve yedek parça durumu hakkında araştırma da yine motosiklet almadan önce yapılması gerekenler arasında.

Genel servis şikayetlerine internet üzerinden ulaşabilirsin. Ama detaylı ve sağlıklı bilgi almak istiyorsan, markayı ve gitmeyi düşündüğün servis hakkında ayrıca bir araştırma yapman, takibe alman gerekebilir. İşini düzgün yapan ustaların bulunduğu bir servis önemli. Tercihen ev adresine de yakın olursa, güzel olur tabii.

Yedek parça sıkıntısı, bu aralar tüm markalarda var gibi. Tedarik sıkıntısından çok, kimse kur riskini üstlenmek istemiyor. Motosikletlerde olduğu gibi anında farkı yansıtmaya çalışıyorlar. Stokta tutmuyor, sipariş verirsen ön ödeme alıp getirtiyorlar. Son fiyat parça gümrükten çıktığında belli oluyor. Ya da önceden kendi tahminlerine göre fiyata ilave edilmiş oluyor.

Yasal zorunlulukları olmasına rağmen, kimsenin bunu takip edebilecek durumu yok. Takip etse de kolay kolay sonuç alabileceğini zannetmiyorum..

Geçenlerde sigortacım; yeni arabası için bir ay yedek parça bekleyen bir müşterisinden bahsetti. Demek ki arabada da durum farklı değil.

Yedek parça konusunu daha fazla uzatmadan, ülkemizde yedek parça konusunun bir süre böyle devam edeceği gerçeğini kabullenmek lazım. Yani servis hakkında tamam, ama yedek parça konusunda yapabileceğin pek bir şey yok. Şansa kalıyor biraz.

Motosiklet bakım maliyetleri – giderler

Harcamayı motosikletini aldıktan sonra yapacak olsan da, alacağın motosikletin yakıt maliyetleri, bakım giderleri, vergi ve sigorta masrafları motosiklet almadan önce düşünmen gerekenler arasında. Bu tür giderleri karşılayabileceğinden emin olmalısın. Arıza yaptığı için aylarca yatan, çürümeye terk edilmiş motosikletleri hepimiz görmüş, duymuşuzdur. Bir tanesi de senin motosikletin olmasın.

Çok yaktığı için binemeyeceğin bir motosiklet yerine, yakıt giderlerini karşılayabileceğin, bakımlarını yaptırıp keyifle sürebileceğin bir motosikletin olsun.

Motosikletin hacmi büyüdükçe giderler ve yakıt tüketimi de artıyor. İhtiyaçlarını karşılıyorsa, 250cc motor ile de uzun yıllar motosiklet kullanmanın tadını çıkarabilirsin.

Tekeriniz düz bassın.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Yorum yaz | Görüntüle

Başa dön tuşu

Dengeliyorum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et