MotosikletTech

Motosiklet uygulamaları – 2 (Öneriler)

Motosiklet uygulamaları hakkında ilk yazıyı çeşitli forum ve sosyal medya gruplarında paylaştıktan sonra, diğer arkadaşlar da kendi kullandıkları ve tavsiye ettikleri uygulamaları paylaştılar.
Kullandıklarımdan daha güzel özellikleri olan varsa, değiştirmek için, önerilen programları değerlendirip, kısaca kıyaslamalar yapmak istedim. 
-İlk yazıyı okumak için- Motor uygulamaları (Navigasyon, hava durumu vs.)

Önerilen hava durumu uygulamaları için detaylara girmeyeceğim. Nihayetinde hepsi meteoroloji istasyonlarından değişen aralıklarla verileri alıyor ve kullanıcıya sunuyorlar. Geriye sadece sizin beğendiğiniz arayüzü seçmek kalıyor. Onun için sadece isimlerine yer veriyorum.
Diğer önerilen uygulamalar (hava durumu):
The weather channel, Ventusky, Windy, Accuweather
Adlarına tıklayıp, bu hava durumu uygulamalarını indirebilir, kendiniz de deneyebilirsiniz.

Motosiklet uygulamaları – Önerilen diğer uygulamalar


Motosiklet uygulamaları arasında en önemlisi elbette navigasyon / yol uygulamaları. Onun için bu konuyu biraz daha detaylı değerlendirmeye çalışıyorum.

Özellikle yurtdışı motosiklet turlarında, en az iki navigasyon uygulaması kullanın.


Motosiklet yol uygulamaları önerileri

Wikiloc

wikiloc

Bunlardan ilki motosiklet sürüşü ile doğaya kaçışı özdeşleştirenler için wikiloc. Topoğrafik haritalar nedeniyle, doğa yürüyüşü yapanların ve bisikletçilerin de yoğun olarak kullandığını bildiğim bir uygulama
Neredeyse 3 sene önce üye olmuş, site kullanımı çok keyifli gelmediği için ilgilenmemiştim.
Çıkış noktası daha çok Garmin’in başını çektiği GPS cihazlarıydı. 
O zaman uygulaması var mıydı? hatırlamıyorum. İndirip, şöyle bir göz gezdirdim.
Başka bir kullanıcı tarafından kayıt edilen rotayı görüntülemek için abonelik istiyor. Kendi rotanızı yapmak istediğinizde problem olacağını sanmıyorum.
Daha çok arazi sürüşünden keyif alan motosiklet kullanıcıları için çok kullanışlı olması nedeniyle, yıllık 60TL. abonelik bedelinin çok büyük bir masraf gibi görüleceğini zannetmiyorum. Diğer rotalara erişimin yanında, yolunuzu gözleyenler için canlı takip özelliği de var.

Bu kadar ücretsiz uygulama varken hava durumu kısmını Premium üyelere ayırmalarına anlam veremedim. Biraz fazla olmuş.


OsmAnd

“Os” göndermesinden anlaşılabileceği üzere “Open Source” yani açık kaynak kodlu, geliştirilmeye açık bir uygulama.
Google haritalar ve maps.me uygulamalarında olduğu gibi, çevrimdışı haritaları indirerek kullanabiliyorsunuz.

Modern ve rahat kullanılabilir bir arayüzü var. Bulunduğunuz noktada fotoğraf çekiminden, sesli notlara kadar programa entegre edilmiş özellikler mevcut. Standart olan, rota oluşturma gibi özellikleri falan saymaya gerek bile yok.

Pil tüketim durumuna göre bir ara yolda deneyip, memnun kalırsam sürekli olarak telefonumda bulundurmayı düşündüğüm uygulamalardan.

Her ne kadar yurtiçinde daha büyük internet paketleri kullanmaya başlasak da, haritaları önceden indirmekte fayda var. İndirdiğim iki harita 350-400mb gibiydi. Wi-fi üzerinden hazırlığı yaptıktan sonra, yola çıkmalı.

Yakıt tüketimi uygulamaları:

Her ne kadar kullanmayı bıraktığımı belirtmiş olsam da, kullanmak isteyenler için bu yakıt tüketimi uygulamaları için bir iki örnek vereyim. Kullananlar veya kullanmak isteyenler vardır.

Mt-07 yakıt tüketimi için “Fuelio” yu kullanmıştım. Uygulama ve motosikletlerin göstergesi aşağı-yukarı birbirini tuttuğu için, bir süre de V-strom’da kullanıp, bıraktım.

Bıraktım dediysem, uygulama yedek telefonumda hala yüklü ama kayıt tutmuyorum artık.

Forumlardan gelen bir tavsiye de “Drivvo” oldu.

Bu tür uygulamalarda yakıt tüketimine ek olarak; servis, aksesuar, vergi gibi diğer harcamalarınızı da kaydedebiliyorsunuz.

Farklı isimler altında pek çok örneğini bulmak mümkün. Aralarında seçim yaparken kullanıcı arayüzü yine belirleyici durumda olacaktır.

Az kilometre yapıyorsanız, diğer maliyetler canınızı sıkabilir.
Servis, aksesuar, kıyafet, vergi derken, benzinin lafı bile olmuyor.


Kaza durumunda:

Umarım kimse kullanmak zorunda kalmasın ama, sıkıntılı bir durumda, canınız daha da sıkılmasın diye paylaşmak istedim. Kaza tutanağının bir de mobil olanı var. O sıkıntılı durumda kağıt, kalem vırt-zırt arayıp uğraşmadan Mobil Kaza Tutanağı uygulamasını kullanabilirsiniz. Ömrünüz boyunca kullanmak zorunda kalmazsınız umarım.

Keyifli haftalar…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Yorum yaz | Görüntüle

Başa dön tuşu