Tech

GoPro Hero 12 | Neler Yeni?

GoPro Hero 12 bu sene beklenen tarihten önce duyuruldu. Beklenen duyuru tarihi Eylül ortasındaydı aslında ama rakibi Osmo Action 4 duyurusu sonrası fazla vakit geçirmek istemediler sanıyorum.

GoPro Hero 12 ‘nin teknik özellikleri hakkında bilgi veriyorum, ancak bu yazı bir teknik inceleme değildir. Daha çok orta ve üst düzey kullanıcılara sunulan olanaklara odaklanmak istedim.

Onun için; tasarımda ve sensörde değişikliğe gitmeyen GoPro Hero 12 ‘de “Neler yeni?” ,
Almaya veya daha önceki versiyonlardan yükseltmeye değer mi?” gibi sorularımıza cevap bulmak üzere birlikte inceleyelim.

GoPro Hero 12
GoPro Hero 12 ‘de neler yeni?

GoPro Hero 12 Teknik Özellikleri | Genel bilgi

Yeni “kahramanımız” , Hero 11 ile tamamen aynı özellikleri taşıyor. Sensör, işlemci ve maksimum video çözünürlüğü konularında herhangi bir değişiklik yok.

Ebat (W x H x D)71.8 W x 50.8 H x 33.6 D (mm)
Ağırlık154g
Sensör1/1.9″ CMOS
İşlemciGP2
Max Video 5.3K: 8:7 (5312×4648)
Max Photo 27.13MP (5568×4872)
Batarya1,720mAh Enduro Battery
Waterproof10m (33ft)

Tasarım

Tasarım açısından da yeni GoPro Hero 12 ‘de herhangi bir değişiklik yok. Dışarıdan bakıldığında kasa büyüklüğü daha önceki Hero 11, Hero 10 modelleriyle aynı. Tek göze çarpan detay olarak, plastik dış yüzeyde sıçramış boya efekti veren mavi detayları görebiliriz.
Bunun olumlu tarafları da var tabii. Daha önceki GoPro’larda kullandığınız aksesuar ve bataryalarını, yeni Hero 12 ‘de kullanmaya devam edebilirsin. Yükseltmeye karar verirsen, duruma göre eski GoPro ‘nu pilsiz olarak satıp, alacak olan kişinin de batarya konusunda muhtemel endişelerinin önüne geçebilirsin.

GoPro Hero 12 Kamera Performansı

Hero 12 teknik özellikler konusunda öne çıkan bir değişiklik sunmadığına göre, geriye sadece yazılım güncellemeleri ve ufak tefek ilaveler kalıyor. Ama bunlardan bazıları, bir kısım kullanıcılar için tam da olmasını istediği veya iyileştirilmesini istediği özelliklerden biri olabilir. Bakalım neler yapmışlar?

Hypersmooth ve Horizonlock

Kendi adıma; eğer bir aksiyon varsa, az da olsa kamera hareketlerinin videoya yansıması taraftarıyım. Ama herkes benimle aynı görüşü paylaşmak zorunda değil. Sen de daha pürüzsüz bir görüntü arayışı içindeysen, Hero 12 ile birlikte Hypersmooth sabitlemenin 6. ‘ncı versiyonuna geçildiğini belirteyim.
Görüntü sabitleme konusunda aksiyon kameraları zaten yeteri kadar iyi bir noktaya ulaştıkları için, çok büyük değişiklikler beklememek gerekir. Bir çok kullanıcının Hero 11 ile kıyasladığında çok fazla fark göremeyeceğine eminim.
Bu konuda yapılan iyileştirmeler, artık “yenilik” olarak kabul etmekten çok uzak.

GoPro Hero 12 Max Lens 2.0
GoPro Hero 12 Max Lens 2.0

Hyperview

Aksiyon kaydederken detayları kaçırmamak için geniş açılı bir lens kullanmak gerekiyor. Hero 12 standart lens ile 151 dereceye kadar görüş açısı sağlayabiliyor. İlave olarak satın alabileceğiniz lens ile (Max. Lens Mode 2.0) bu açıyı 177 dereceye çıkartmak mümkün.

Bunu ne kadar kullanışlı bulacağınız veya izleyenlerin görüntüden ne kadar memnun kalacağı tartışılır. Balık gözü videolar, izlemekte en zorlandığım görüntüler arasında yer alıyor. İlave olarak, GoPro ‘nun Hero 12 ‘de de ekran kenarlarına doğru olan bozulamaların önüne geçemediğini söyleyebilirim.

Ağır Çekim

Aslında çekimin kendisi oldukça hızlı. 2.7K çözünürlükte 240 kare kayıt alabiliyorsunuz. Yani bu çekim aslında normalde çektiğiniz 30 veya 60 kareden daha fazla kare çekiyor. 🙂
Sen oynatırken bunu 30 kareye düşürdüğün için 8 kat yavaş oynatıyor, yani 1 saniyelik görüntüyü 8 saniyeye kadar uzatabiliyorsun. Sonuçta olan şey aslında “yavaş oynatım” 🙂

Niye bu kadar uzattım peki? Çünkü bu konuda da bir değişiklik yok.

GoPro Hero 12 Batarya Süresi

GoPro şarjı ne kadar gidiyor? Sorusunun cevabını kısa bir şekilde aşağıda merak edilenlere ekliyorum. Ama burada da görüşlerimi belirtmek istiyorum.
Sonda söyleceğimi en başta da belirteyim. Düzeltemediler o işleri. 🙂 Ve sürekli olarak da işin “çakallığına” kaçıyorlar.

Hero 11 için duyurulan 5.3K60fps’de 61 dakika.
GoPro Hero 12 için “2 kat daha uzun 5.3K çekim” dedikleri süre ne kadar dersiniz. 70 dakika. 🙂

Bu konu hakkında 3 ihtimal var ve sadece biri doğru olabilir.
1-Hero 11 verisi doğru ise, Hero 12 iddia ettikleri gibi “2 kat daha uzun süre çekim” yapmıyor.
2-Yok eğer Hero 12 verisi doğru ise, demek ki Hero 11 sadece 35 dakika kayıt yapıyordu.
3- Hero 11 aslında 61 dakika yapacaktı ama, 35. dakikada fazla ısınarak kapanıyordu.

İşin doğrusu; o kadar bile yapamıyordu işte.
Kısa bir araştırma yaparsanız, GoPro ‘nun ısınma problemlerine ilişkin çok sayıda yazı veya görüntü bulabilirsiniz. Isınarak kapanırken çektiği videoyu kaydetmeden kapanma olayları falan da mevcut. Yani Gopro şarjı ne kadar gidiyor? sorusundan önce, “Isınmadan dolayı kapanma“dan önce, kaç dakika kayıt yapabiliyoruz? sorusunu sormak lâzım.

Uzun lafın kısası, yüksek çözünürlü çekimlerde hem kayıt konusunda hem de pil ömrü konusunda GoPro ‘yu çok güvenilir bulmuyorum.

Belki “Hero 12 ‘de bu problemler giderildi mi acaba?” diye düşünenleri merakta bırakmayayım. İlk test videolarında benzer problemler devam ediyor ve yazılımla falan düzeltilebileceğini de sanmıyorum. GoPro Hero 13 çalışmaları başlamıştır bile. Ya da belki uğursuzluğundan dolayı Hero 14’e geçerler veya yeni bir versiyon kodu gelir.
Merak edenler için, çok da fazla araştırma yapmadan 23dk. da kapanma sorunu yaşayanları gördüğümü belirteyim.
GoPro Hero 12 ‘nin eksileri nelerdir? diye merak edenleri de aydınlatmış olayım da, karar yine sizin.

Yeni özellikler

GoPro Hero 12 ‘ye çok büyük yenilikler olmasa da ilave özellikler de eklendiğini görüyoruz.

Dış tasarımda ilk dikkat çeken, bağlantı aparatını iki yana katladığımızda ortaya çıkan tripod bağlantısı. Ağırlıklı olarak hareket halinde çekim yapsak da, sabit görüntü alacağın zaman, ek bir aparat arayışına girmeden GoPro ‘yu tripoda bağlayabileceksin.

Daha önce sadece fotoğraf çekiminde kullanılabiliyorken yazılım tarafında yapılan bir güncelleme ile video modunda da HDR kullanabiliyorsun. İzlediğim videolardan gördüğüm kadarıyla sonuçlar hiç fena değil ve zorlu ışık koşullarında daha dengeli bir sonuç alma konusunda oldukça yardımcı oluyor.
Görüntü kalitesindeki ufak bir düşme karşılığında tabii. 🙂
Kullanıcılar HDR konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı bu özelliği ve video kalitesini beğenirken, diğer bir kısmı HDR kullanıldığında alınan sonuçtan çok da memnun değil.

8:7 çekim artık tüm çözünürlüklerde kullanılabilir. Bilmeyenler için hatırlatalım. Bu formatta yaptığın çekimlerden dilersen sosyal medya için dikey formatta 9:16, ya da Youtube için 16:9 formatta düzenleme yapabilirsin. 4K çekim yaparken dikey çekim formatının kullanılabilmesi de güzel bir geliştirme olmuş. Özellikle sosyal medyayı daha yoğun olarak kullanan arkadaşlar, çekim yaparken kadrajlarını tam olarak ayarlayabilir ve herhangi bir düzenleme yapmaya gerek olmadan direkt olarak paylaşabilirler.

Bluetooth bağlantı

Uzun süredir adaptör “öteleme” derdiyle değiştirmedikleri mikrofon sisteminde bir adım atmışlar. En azından bazı mikrofonlar, mikrofonlu kulaklılar ile bağlanabilme özelliği geldi. Şimdilik AirPods, bağlantı açısından problemsiz görünüyor.
Tabii bağlantı yapabiliyor olması tek başna yeterli değil. Kalite açısından bakıldığında bana göre ses kaydı kullanılabilir değil. Yine de kısa kayıtlar, sosyal medya paylaşımları için kullananlar olacaktır.

Kaliteli ses kaydı almak isteyenler için, media mod almaktan başka seçenek yok. Çinliler bir takım bluetooth mikrofonlar da üretiyor ama bunların kaç tanesi GoPro ile uyumlu çalışır, bilinmez.

GoPro Hero 12 Motosiklet Aksiyon Kamerası

Gps

GoPro Hero 12 ‘de Gps verileri kaydedilemiyor. Batarya ömrü nedeniyle daha önceki versiyonlarda da belki kullanıcılar bu veriyi her kayıtlarına eklemiyorlardı ama en azından bu imkân vardı.

Hero 12 özellikleri arasından çıkarılan Gps özelliği ile birlikte, Osmo Action 4 ‘te olduğu gibi alternatif bir yol da şimdilik sunmuyorlar. Belki ileride Dji gibi uzaktan kumandaya entegre hale getirirler.

Timecode

Özellikle profesyonel kullanıcılar için post-prodüksiyonda işleri kolaylaştıran bir ilave gelmiş. Birden fazla Hero 12 ile yaptığınız çekimleri düzenleme sırasında kolay bir şekilde senkronize edebiliyorsunuz. Yani aynı görüntüyü farklı açılardan göstermek istediğinizde, timecode sayesinde işlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz. Standart kullanıcı olarak birden fazla sayıda Hero 12 kullanarak kaçımız kayıt yapabilir diyorsanız, haklısınız. Bu bütçeler standart kullanıcının boyunu aşıyor.

Kısıtlı bütçeniz varsa ve birden fazla kamera görüntüsünü birleştirerek video yapmak istiyorsanız cep telefonu kullanabilirsiniz. Video düzenleme programlarının çoğu ses üzerinden senkronizasyon yapabiliyor.

GoPro Quik App

Bir çok video düzenleme uygulamasının bile geniş kapsamlı ücretsiz versiyonları ya da tam sürümleri varken, Quik app uygulamasının ücretli olmasını kabul edemiyorum. Standart olması gereken bazı şablonları ücretli yapmak veya hız ayarları için ayrıca para talep etmek şımarıklık gibi geliyor.
Bulut depolama için elbette bazı maliyetler söz konusu. Arzu eden varsa bunun için abonelik getirebilirsin ama abone olmadan videoları doğru dürüst kesip düzenlemek bile mümkün değil.

Mercedes ve Ktm gibi markaların bile bazı özelliklerin açılması için para talep ettiği dönemde, tüketici olarak bir şeye sahip olmak geçmişte kaldı. Ancak belirli bir süre için kiralayabiliyorsunuz. Bu açıdan bakıldığında haklı değil belki ama, çok sıradışı da değil. Baksana herkes yapıyor.

GoPro Hero 12 Artıları | Eksileri

Aslında bu bölümde bir tablo hazırlamak istiyordum. Ama sayabileceğim artıların yanına ekleyebileceğim uzunca bir eksiler listesi olacağı için vazgeçtim.
Öyle bir niyetim olmasa da, eksikleri gördükçe duramayıp “gömmeye” başlayacağım. Onun için bu bölümü kısa tutup tablo yerine yazıya dökmek en iyisi olacak galiba.

Video kalitesi ve yüksek çözünürlüğü alıştığımız GoPro kalitesinde. Çoklu kamera kayıtlarını düzenlerken timecode zorunlu olmamakla birlikte faydalı bir yardımcı araç. Bluetooth mikrofon bağlantısı yine olumlu özellikleri arasında.

Eksiler için liste uzun demiştim. Daha iyi bir sensörden tutun da ön ekranda dokunmatik özelliği olmamasına kadar uzar gider. Ama yukarıda yeteri kadar açıkladığımı sanıyorum.

Alınır mı? Kimler için?

Bir kere Hero 11 ‘den geçiş yaptığınıza değmez. Onu en başta belirteyim. Kurulu bir düzeniniz varsa hiç bozmayın, masarafa da girmeyin. Daha alt modellerden geçiş yapacaksanız da, görüntü sabitleme anlamında arada uçurumlar yok. Geçiş yaptığınıza değeceğini düşündüğünüz bir özellik bulun. Ve yapacağınız masrafa değip, değmeyeceğinden emin olun.

Daha eski veya daha kalitesiz bir üründen geçiyorsanız, GoPro Hero 12 alınabilir. Ufak değişiklikler olmasına rağmen bir önceki sürümden çok da pahalı değil. Günceli yakalamak adına eski versiyonlar yerine Hero 12 ‘yi düşünmelisiniz.

İlk kez alacaksanız Dji Osmo Action 4 son derece güçlü bir rakip. Her ikisinin de kendilerine göre artıları ve eksileri var. İyice araştırmalı, hangi özelliklerin size daha uygun olduğu konusunda bilgi aldıktan sonra karar vermelisiniz.

GoPro Hero 12 Fiyatı?

GoPro, resmi sitesinde Hero 12 fiyatını $399 olarak duyurdu. Max Lens 2.0 , geniş açı lensi ile birlikte almak istiyorsanız bu fiyatın üzerine 80 dolar daha ilave etmeniz gerekiyor.

Hero 11 baz versiyonu için görebildiğim en uygun Türkiye satış fiyatı 12.650 TL. (Eylül-2023)

Yurtdışı satış fiyatında ikisi arasında 50 dolar var. GoPro Hero 12 Türkiye satış fiyatı beklentim 16.000 TL.
Tabii doların bu seviyelerde kalması şartıyla.

Yorumlar

GoPro Hero 12 Beklentileri Karşılar Mı? yazımda, sadece kullanıcı olarak kişisel beklentilerimi değil, dünya çapında GoPro kullananların genel beklentilerini de yazmıştım. GoPro bu beklentilerin büyük bir çoğunluğuna karşılık veremedi.

Genel olarak kullanıcı görüşleri de, bu versiyonun sadece ufak bir güncelleme versiyonu olduğu yönünde. En güçlü rakip olan Dji, Osmo Action 4 ile bu rekabette biraz daha öne çıkıyor.

Bir süredir motosiklet sektöründe de dikkatimi çeken bir şey var. Eskiden her kullanıcıyı kapsamaya çalışan markalar, artık sadece belirli bir kesime hizmet vermeye çalışıyor. Daralan ülke ekonomileri ve orta sınıfın giderek küçülmesi nedeniyle, o kesim tahmin edebileceğiniz üzere parayı elinde tutanlar. Özellikle Honda CB250R tanıtımında bu konu çok dikkatimi çekmişti.

Timecode ile birlikte Honda da olduğu gibi, GoPro da bu niyetini açık edenlerden.
Hedefte sinema ve reklam sektörü profesyonelleri ile üst düzey kullanıcılar var. Yani, kamerayı zaten almış ve kullanmakta olanlara daha fazla kamera satma peşinde.

Telefon ve aksiyon kameraları artık hobi amaçlı olarak fotoğraf veya video ile ilgilenenler için üretilmiyor. Yeni cihazları sadece türü ne olursa olsun “iş” amaçlı olarak kullananlar satın alabiliyor.
Onların bir kısmı da artan rekabette geri kalmamak için.

GoPro Hero 12 vs. Dji Osmo Action 4

Konumuza dönersek, bugün son çıkan aksiyon kamerlarından ikisi arasında tercih yapacak olsam, oyumu Dji Osmo Action 4 ‘ten yana kullanırdım. Genel kullanıcı için sunmuş olduğu imkânlar kıyaslanamayacak kadar fazla. Fiyata baktığımızda da daha hesaplı olduğunu görüyoruz. F/P açısından bu karşılaştırmanın kazananı bana göre kesinlikle Osmo Action 4.

Tekeriniz düz bassın.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Yorum yaz | Görüntüle

Başa dön tuşu