Fujifilm X-S20 İyi Reklam Yaptı
Fujifilm X-S20 bu senenin en iyi reklamı yapılan kamerası oldu. Yılın geri kalanında Fujifilm X-S20 ‘nin üzerine çıkabilecek bir reklam ve pazarlama faaliyeti olacağını sanmıyorum. Herhalde orta segmentte ürün olarak da daha iyi bir fiyat performans ürünü gelmez.
Fujifilm X-S20 Neden İlgi Gördü?
Yukarıda kısaca belirttiğim konulara ilave olarak, giriş seviyesi ile profesyonel kameralar arasındaki fark iyice açılmaya başlamıştı. Kurun yükselmesi ile birlikte, elinizdeki Canon Eos M50 ‘yi satıp da yükseltme yapmak istediğinizde güncel bir kameraya ulaşmak zordu. Ya da kesenin ağzını iyice açmak, mümkünse de büyükçe bir kese kullanmak gerekiyordu.
Fujifilm X-S20 de ucuz bir kamera değil ama, en azından alternatiflere kıyasla daha erişilebilir buluyorum. Yapacak bir şey yok.
Hobi işi pahalı Türkiye’de. Drone, motosiklet, fotoğraf ve video, sportif balıkçılık aklınıza ne gelirse.
Sadece fiyat açısından doğru bir yerde değil tabii. Özellikleri açısından da “Mark II” benzeri bir sınıflandırmadan çok, yeni bir model adını hakediyor.
Fujifilm X-S20 neler sunuyor?
X-S20 teknik özellikleri konusuna çok fazla girmeyeceğim. Profesyonel kullanıcılar zaten internet sitesinden teknik özelliklerini açıp, ilgisini çeken özellikleri kontrol ediyor. Orta segment kullanıcı ise; daha çok pratikte ne gibi avantajları olduğunu bilmek istiyor. Fuji de zaten hedefe, bu kitlenin ilgisini çekebilmeyi koymuş.
Bana kalırsa başarmış da. Baksanıza uzun bir aradan sonra, bana yeni bir kamera hakkında bir yazı yazdırmayı başardı.
Uzatmadan, Fujifilm X-S20 ‘nin özelliklerine geçelim.
İşlemci
Fujifilm ailesinde yer alan en güncel işlemci olan X-Processor 5 kullanılıyor. Bu sayede nesne algılama ve iyi bir satabilizasyonla birlikte, önceki nesil işlemcilerden daha iyi bir pil performansına sahip oluyorsun.
14 bit RAW ‘a ilave olarak, 10 bit HEIF de kullanılabiliyor.
Otomatik odaklama performansı
Yine bu yeni işlemci ile devreye giren bir özellik “Deep Learning Autofocus“.
Yapay zeka teknolojilerinden faydalanan yazılım ve güçlü işlemci ile birlikte otomatik odaklama performansı çok iyi. Standart hale gelen yüz tanımanın yanında, kuş, böcek, otomobil, drone gibi cisimleri tanıyarak otomatik çekimlerinizde nesnenin odakta kalmasını sağlıyor. (Foto ©Ahmad Tito)
Hareketli nesnelerdeki bu iyileştirme, nispeten daha az hareket olan yüz tanıma gibi konularda daha iyi ve güvenilir bir odaklama performansı anlamına geliyor.
Sabitleme
Görüntü sabitleme de yine bu işlemciye bağlı olarak 7 kademeli bir telâfi sunuyor.
Mümkün olduğu kadarıyla Türkçe kullanmaya çalışıyorum ama, bazen tam da karşılamıyor. Bu stabilizasyon “In Body“. Yani gövde içi, mekanik. Artık ne derseniz, nasıl kullanırsanız.
Çoğu senaryo için bu “sabitleme” yeterli olur. Yetmediği noktada “1.1x crop“lu dijital stabilizasyon da var.
Son açıklamayı burada yapıp, bir daha da bu konulara girmem. 🙂
Stabilisation aslında sabitleme demek değil. İstikrâr, kararlılık daha uygun ama, “görüntü istikrârlılığı” da diyemiyorsun işte. Olmuyor.
Çok yoruldum, “crop” için de Türkçe karşılık arayışına giremeyeceğim. Kimsenin o kadar bol vakti yok.
Fujifilm X-S20 video özellikleri
Bir çok kişi için bu kameranın video özellikleri esas vurucu nokta.
6.2K-30p ve 4K-60p video çekebileceğiniz bir kameranız varsa, daha üstü için arayışlara girmek artık işin fantazi boyutuna kaçar. Ama hayal kurmak serbest tabii. Git, full frameler, orta formatlar hep seni bekliyor orada. 🙂
Geride kalanlar da 10 bit 4:2:2 ve 360mbps. ‘ye kadar arttırılabilen kayıt seçeneklerinin tadını çıkarsın. F-Log2 (13+ stop) de hediyesi.
Artısıyla, eksisiyle yazıyoruz malum. Takip eden arkadaşlar bilir. Eksi demeyelim ama, gereksiz bir noktayı da vurgulayalım. Ayar çarkına bir de V-log modu koymuşlar ama, telefon varken, aksiyon kamerası varken standart kullanıcı için gereksiz bir özellik bana göre.
Sadece youtube videosu çekecek olan ve youtubedan kazandığı ile böyle bir kamerayı finanse edebilecek biri için düşünülebilir.
Yoksa; “Önce Fujifilm X-S20 kutu açılışı yapayım, parasını nasıl olsa çıkarırız.” dersen, zarardasın.
Onun haricinde bu kamerayı alıyorsanız, durmak isteyeceğiniz yer önü değil, kameranın arkası.
LCD Ekran
Kamera arkası demişken, Lcd ekran ile ilgili bir iyileştirmeyi de belirtelim.
3″ ekranlar aynasız makineler için neredeyse standart hale geldi. Daha üstünü yapmak, biraz da makinenin boyutlarını zorlamak ve pil ömrünü kısaltmak anlamına gelebileceği için, uzun süre böyle gider sanıyorum.
Bu makinede de kararında bir 3″ ekran var ama güzel tarafı ekran çözünürlüğünün yüksek olması. Giriş seviyesi kamerlar için yaygın kullanım 1.04M dot iken, X-S20 daha iyi çözünürlüğe sahip 1.84M dot‘luk bir ekran kullanıyor. Manuel odak kullanımında daha net bir görüntüye kimse hayır demez sanıyorum.
Renk profilleri, bağlantılar
Fuji’nin bu yaklaşımını çok beğenmiştim. Fujifilm X-S20 ‘de de bu özellik devam ediyor. Videografi ile yeni ilgilenmeye başlayan veya renk düzenleme konusunda çok fazla bilgisi olmayanlar için güzel bir özellik de renk profilleri.
Kamerada dahili olarak bulunan profillerden beğendiğin, konuya uygun bir renk profili seçiyorsun ve konu kapanıyor. Videolarını sosyal medyada kanallarında ve/veya Youtube’da paylaşmak isteyenler için harika bir özellik değil mi?
Canlı yayınlar haricinde çok gerek olmayacağı için, webcam olarak kullanılmasını sonlara doğru bıraktım. 30dk. kayıt süresi limiti de yok.
Ama bağlantı konusunda en önemli özelliklerden biri, kulaklık çıkışı olması. Video işleri ile uğraşıyorsan bilirsin. En az bir kere, sesle ilgili bir problem yaşamışsındır. Harici kayıt cihazı kullanmayanlar için o kulaklık çıkışı hayat kurtarıcı olabilir.
Batarya Süresi – Kayıt Süresi
Hem işlemci hem de büyük ebatlı bir batarya kullanımı nedeniyle, kameranın kayıt süresi 110 dakika. (4K 25p) Çekim yoğunluğuna göre değişir ama muhtemelen bütün bir günü çıkaracak kadar uzun bir süre aslında. Olmadı, yedek bir batarya ile tüm gün, her senaryoda, problemsiz olarak çekim yapabilirsin.
Burada seni kısıtlayacak tek şey, kameranın ısınması olabilir ancak. Aksesuar olarak satın alacağın fan ile o konuyu da çözmek mümkün. Isınma problemi yok, batarya problemi yok. Daha ne olsun?
Diyeceğim ama…
Fujifilm X-S20 Fiyatı
Her ne kadar fiyat performans ürünü olsa da, ucuz bir kamera değil.
Bütçeni zorlamadan alabiliyorsan, problem değil. Bir çok profesyonel ikinci kamera olarak ya almıştır, ya da almayı düşünüyordur.
Ama bütçe kısıtlıysa, özelliklerine bakıp da hızlı karar vermemek lazım.
Bu kameranın
- Hangi özelliğinden dolayı istediğine ve o özelliğin senin için ihtiyaç olup olmadığına
- Elindeki kameranın yapacağın şeyler için yetersiz olup olmadığına
- Karşılığında maddi bir beklentin olup olmadığına
- Maddi bekletin varsa, hangi vadede geri döneceğine
göre karar vermek gerekiyor.
Çok güzel kameralar çıkıyor ama devir de ekonomi devri.
Ah bu hobi işleri…
Fujifilm X-S20 Lens Kit Fiyat
XC15-45MM Kit = 36.999 tl.
XF18-55MM Kit = 42.999 tl.
XF16-80MM Kit = 44.999 tl.
XF18-120MM Kit = 53.999 tl.
Fujifilm Türkiye ‘nin kendi sitesinden 4 taksit, Fujifilm Türkiye Resmi Hepsiburada mağazasından 36 taksitle almak mümkün.