Motor Uygulamaları (Navigasyon – Hava Durumu vs.)
Motor uygulamaları ile işleri kolaylaştırabilirsiniz
Motor uygulamaları aslında tam olarak bu yazı için düşündüğüm isim değildi. Motosiklet için mobil uygulamalar, motosiklet uygulamaları gibi bir başlık daha uygun olabilirdi ama google’a göre “motor uygulamaları” daha çok aranıyor. Bu yazının amacı; motosikletli yaşamımızda bize yardımcı olacak uygulamaları, ilgilenen kişilerle buluşturmak olduğu için, en uygun başlık da, en çok aranan oldu. En iyileri değildir belki ama, benim kullandıklarım aşağıdaki uygulamalar. Değerlendirmek için sizin kullandıklarınızı da yorumlara eklerseniz sevinirim.
Motosiklet sürüş/gezi öncesi
Keyifli bir sürüş, daha yola çıkmadan başlıyor aslında. “Her şeyi bir kenara bırakarak”, -bu konuya yazının sonunda değineceğim- yola düşmeden önce, gideceğimiz güzergâhtaki hava durumu hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var. Yağmurda da bile çok keyifli bir sürüş yapılabilir. Sürüş keyfini baltalayan bir şey varsa, o da rüzgârdır bana göre. Hem motorun stabilitesini etkiliyor, hem naked motorlarda yoruyor, hem de kask içinde oluşan ses rahatsızlık verebiliyor.
Dolayısıyla, ilk sırada hava durumu (rüzgâr şiddeti) uygulamaları geliyor.
Bu konuda iki uygulama kullanıyorum.
Windfinder
Çok basit kullanımı olan, bulunduğunuz/gideceğiniz yere en yakın istasyonu seçerek sıcaklık/yağış durumu ve en önemlisi rüzgâr şiddetini görüntüleyebileceğiniz uygulama, program içerisindeki rahatsız etmeyen reklam bölümleri sayesinde ücretsiz. Uzun bir süredir kullanıyorum ve çok büyük sürprizler yaşatmayacağına emin olabilirsiniz. Bizim gibi rüzgârı bol olan bir yerlerde yaşıyorsanız, en azından ne bekleyeceğiniz konusunda hazırlıklı olursunuz.
UAV Forecast
Bu uygulama, yapılış amacı farklı olduğu için daha kapsamlı bir yapıya sahip. Motosiklet gezileriniz sırasında, drone çekimleri de yapıyorsanız, muhakkak cep telefonunuzda yüklü olması gerekenlerden. Biraz daha kapsamlı olmasının sebebi, daha yüksek irtifalardaki rüzgâr durumunu göstermesi. Drone kullanmıyorsanız, kafa karıştırmaya hiç gerek yok. Windfinder’ı tek geçerim.
Motosiklet navigasyon uygulamaları
Motor uygulamaları arasında en yoğun olarak kullandığımız tabii ki navigasyon uygulamaları. Çevrimiçi olduğumuz noktada Google maps zaten motosiklet turlarının yanında, günlük hayatta da yoğun olarak kullandığımız bir uygulama. Keşfetmek, biraz daha bilinen yolların dışına çıkmak istediğimizde ise, haliyle kapsama alanı dışına çıkıyoruz. Burada da çevrimdışı olarak çalışabilen harita/navigasyon programları öne çıkıyor. Google maps haritayı indirip offline kullanabilme imkânı da veriyor. Yurtiçinde çok fazla erişim sıkıntısı yaşamadığım, yurtdışında da google maps kullanmadığım için tam olarak nasıl olduğunu hatırlamıyorum, ama özelliğin var olduğundan eminim 🙂
“Çevrimdışı navigasyon” yazıp arattığınızda, yine diğer popüler uygulamalar olan yandex ve maps.me ‘yi bulabilirsiniz.
Gelelim bizim kahramanımıza.
Hatırlayabildiğim en eski tarih olarak 2014’ten beri Sygic kullanıyorum.
Sygic
Motosiklet navigasyonu için ekstra bir özelliği bulunmuyor. Açı gösteren bir özellik olsa belki meraklıları için iyi olur diyecektim ama, zaten ilave etmişler. Bir süredir Covid nedeniyle kapının önüne bile çıkmak zor olduğu için, kullanmıyoruz tabii. Meraklısı için virajlarda motoru ne kadar yatırdığını görmek dahi mümkün yani.
Esas işi yollar tabii ki.
Kapsamlı haritaları sayesinde, yurtdışında kısa süreler kalacağımız yerlerde veya transit geçişlerde, internete ihtiyaç duymadan rota belirleyebiliyoruz. Uzun süre kalacağımız yerlerde, zaten ucuz olan, bol internetli bir lokal hat satın almak gerekiyor. Fiyatını tam hatırlamıyorum ama, burada internet aylık 2-3 gb.’larda dolaşırken (çok değil 2 sene önce), Romanya’da satıcı “30gb. internet dahil” dediğinde, inanamayıp 2 kere daha onaylatmak zorunda kalmıştım. 🙂
Konumuza dönersek, Sygic’i standart çevrimiçi + çevrimdışı navigasyon hizmetine ilave olarak, dashcam (araç kamerası) olarak arabanızda da kullanabilirsiniz. Telefonu, direksiyonun arka bölümünde camın yakınına koyarak baş üstü göstergesi (HUD) olarak kullanılabilir. Hatta “canlı” (live) görüntüde hem dashcam gibi yolu görebilir, hem de haritayı ve uyarıları bu yola entegre edilmiş halde okuyabilirsiniz. Araç içi multimedya ekranınız varsa, bluetooth ile bağlanabildiğini söylemeye gerek yok sanıyorum.
Tabii ki bu kadar özellik ücretsiz olarak gelmiyor. O konuda, az da olsa teknoloji ile ilgili genç bir tanıdığınızdan yardım alabilirsiniz. 🙂
Relive
Relive aslında bir navigasyon veya harita programı değil. Yine de bu başlık altında, bilmeyenler için bu uygulamadan da bahsetmek istedim. Motosiklet sürmeye başladığınızda uygulamayı başlatıp, bittiğinde sonlandırarak aşağıdaki gibi rotanıza ait bir video oluşturabilir, beğendiğiniz rotaları whatsapp üzerinden arkadaşlarınızla veya sosyal medyadan takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.
Ücretsiz versiyonunda, rotanız üzerinde çektiğiniz fotoğraflardan 10 tanesini videonuza ekleyebilirsiniz.
Dilerseniz sadece relive videosu olarak kendi başına da güzel ama, diğer görüntülerinizle birleştirerek daha keyifli gezi videoları da yapabilirsiniz.
Motosiklet ve gezi fotoğrafları ne olacak?
Özellikle fotoğraf çekmek için motora atlayıp bir yerlere gitmediyseniz, gittiğiniz yerde rast geldiğiniz kareler için cep telefonları oldukça yeterli kaliteye sahip artık. Fotoğrafa az da olsa ilgi duyanlar veya sosyal medyada yoğun paylaşımlar yapanlar, cep telefonlarını değiştirirken kamera konusunu da göz önünde bulunduruyor. Gelişen teknoloji ve yazılım dünyası sayesinde, cep telefonunuzla çektiğiniz kare, aynı zamanda düzenlenmiş ve optimize edilmiş olarak kayıt ediliyor ve hiç düzenleme yapmadan dahi paylaşılabilecek kalitede. Sonuçtan memnun değilseniz, telefonunuzun resim düzenleme uygulaması temel bazı konularda yeterli desteği sağlayacaktır.
Biraz daha ilgiliyseniz ve ışık, kontrast, belki filtre veya bazı efektler konusunda bir şeyler yapmak istiyorsanız, aşağıdaki uygulamaları inceleyebilirsiniz. Konumuz fotoğraf olmadığı için sadece isimlerini vermekle yetineceğim. Belki bir ara ayrı bir yazıda detaylarını yazarım. Kısaca photodirector uygulamasını yoğun olarak kullandığımı belirtmem, bir ipucu verir sanıyorum. 🙂
Photodirector
Snapseed
Adobe‘nin mobil uygulamaları (Lightroom, photoshop express, photoshop mix ve spark post)
Ya videolar???
Motosiklet gezileriniz sırasında çektiğiniz videolar veya canımız,ciğerimiz; motosikletlerimizi çektiğimiz videoları editlemek için de yine kaliteli onlarca program var. Tabii, bir çoğumuz da aksiyon kamerası kullanıyor. Benim de video düzenlemek için cep telefonunda en yoğun olarak kullandığım, Gopro kullanıcılarının yakından tanıdığı Gopro ve Quik uygulamaları. Otomatik ayarları kullanarak, oldukça hızlı bir şekilde bir video oluşturup, paylaşabilirsiniz. İsterseniz bir dereceye kadar da gelişmiş özellikler sunuyor.
Yeni başlayacaklar veya teknik detaylarda boğulmak istemeyenler için muhtemelen çok uzun süreler yeterli gelecektir. Hatta çok ilgili değilseniz, başka bir programa ihtiyaç dahi duymayabilirsiniz.
Videolarını bilgisayarda düzenleyenler için ise; hızlı bir düzenleme aracı olarak cep telefonlarında yüklü olacaktır.
Aşağıdaki video sadece Quik kullanılarak oluşturuldu mesela.
Güzel haberi sona sakladım. Gopro uygulamalarını kullanmak için bir gopro kamerasına sahip olmak zorunda değilsiniz. İsterseniz cep telefonu, fotoğraf makinesi ile çektiğiniz video veya fotoğrafları da bu uygulamalar ile cep telefonunuzda düzenleyebilir, sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
Motor uygulamaları benim de ilgimi çeken bir konuydu ve dönem dönem bazılarını indirip kullanmayı denedim. Bunlar arasında motosiklet markalarının çeşitli uygulamaları ve araç yakıt tüketimi hesaplayan uygulamalar da var. Ancak, şöyle bir toparlarsak, standart bazı fotoğraf, video, harita uygulamalarına ek olarak, motosiklet ve teknolojinin yolları (motor uygulamaları açısından) çok fazla kesişmiyor.
Her türlü bilgiyi kaskın vizöründen almak bambaşka bir boyut olurdu tabii 🙂 Deneysel çalışmalar olsa da, henüz maliyetleri nedeniyle o kadar yaygın değil.
Keyifli Pazarlar…
>>>Her şeyi bir kenara bırakma konusunda
Ufak bir hatırlatma yapmak için, bu konuyu sona bırakmak istedim. Motoru günlük sıkıntılardan uzaklaşmak için bir araç olarak görenlerimiz vardır mutlaka. Ve işe de yarıyor. Ancak ilaç etkisini göstermeye başlayana kadar motorun üzerinde taşıdığınız yükleriniz; sinir, stres, öfke, üzüntü, hatta sevinç gibi her tür insani duygularımız, büyük risk oluşturabilir.
Onun için motoru çalıştırmadan önce bu duyguları geride bırakmayı öğrenmek gerekiyor. Özellikle sinirli olduğunuz durumda motor sürmeyin.
Abinizin/kardeşinizin ufak bir hatırlatması olsun. 😉
Artçı ile sürüş yapanlar için faydalı bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.
Motorla uzun yol tutkunuysanız, size bir de film önerelim…
Güncelleme 4 Şubat 2023 by dengeliyorum
KırmızıGrom:
Ben hava durumu için Ventusky kullanıyorum. Web sitesi ve android uygulaması var. Yalnız android uygulaması benim zavallı telefonuma bir tık ağır geliyor.
Offline harita için ve track oluşturma için OsmAnd kullanıyorum.
Metela:
Hava durumunda Windy favorim yanında da yerli yapım Buluttan tavsiye ederim. Anlık yağış haritası da var.
Relive’i yıllardır kullanıyorum ancak son bir senedir ya da daha fazla, haritaları sapıttı, yapılan parkuru kamera takip etmiyor saçma sapan hareketlerle alakasız bir şekilde video çıkarttığı için kaldırmak durumunda kaldım hiçbir işe yaramıyordu bende. Strava ve garmin saat olduğu için Garmin Connect kullanıyorum en azından doğru düzgün rota çıkartıyor.
gurcanozturk:
– Harita icin OsmAnd
– Rota takip icin Riser
– Yakit takip icin Fuelio
F54:
genelde off road dağ tepe gezdiğim için
wikiloc
şehir içinde here
accuweather hava durumu
E.Yzr:
Motosiklet için My ride uygulaması. Hava durumu için the weather Chanel
Alper Ö.:
Bunlara ilaveten rotalarınızı online indirip kayıt ederek offline olarak kullanabildiğiniz ,rotalarınızı elle kendiniz de çizebildiğiniz arazinin olmaz ise olmazı wikiloc ve maps me uygulamaları var.
Özellikle wikiloctan gideceğiniz bölgedek kaydedilen rotaları sizde zahmetsizce seçip takip et dediğinizde aynı rotayı kendiniz yapmış gibi gidebiliyorsunuz.
EAK54:
Çok güzel içerik .
“Drivvo”
diye bi uygulamam var şuan için yakıt gelir gider takibi için aşırı memnunum onnun dısında standart google maps. Burda paylaşılan uygulamalara kesin bakıcam