Kışın Yapılacak Aktiviteler
Kış, ilkbahar gibi herkesin sevdiği bir mevsim değil. Kışın fanatiği olan, hele yılbaşı dönemine bayılanlar olduğu kadar; soğukla-karla arası iyi olmayanlar var. Gerek onları kışla barıştırmak, gerekse de, kışı sevenler bu güzel mevsimin tadını daha iyi çıkarsın diye şahane bir “kışın yapılacak aktiviteler” listesi hazırladık. Bu iki grubun hangisine ait olursan ol, hemen bir kağıt kalem alıp listeden henüz yapmadıklarını not et ve tamamlamaya çalış. Bahar geldiğinde, unutulmaz bir kış geçirmiş olacaksın…
Kışın yapılacak aktiviteler çoğunlukla evde ama…
1- Kendini içeri kapatma. İsveçliler “soğuk hava yoktur, yanlış kıyafet vardır” derler. Sağlığından ödün vermemek için dışarı çıkmaya ve hareketli olmaya devam et. Soğuğun doğrudan bir hastalık etkeni olmadığını ve kapalı alanlarda mikroplarla daha fazla karşılaşacağını unutma.
2- Kar bulursan kaçırma. İster karın haftalarca kalkmadığı bir şehirde yaşa, istersen de 2 günde eriyip gittiği bir şehirde… Ömründe kaç kış kaldığını ya da bu kışlarda olduğun yere kar yağıp yağmayacağını asla bilemezsin. Kar yağdığı an mümkün olan en kısa sürede dışarı çık ve doğanın bu mucizesinin, bütün kirleri kapatan bembeyaz örtünün tadını çıkar.
3- Ateş yak. Soğukta ateşin etrafına toplanıp da yapılan sohbetlerin tadı başka olur. Artık evlerde soba da kalmadığından, tarih boyunca genlerimize işlemiş ateş başında oturup bir şeyler yeme, hikayeler/masallar anlatma gibi ritüelleri yapamıyoruz. Yağışsız bir günde mümkünse bir akşam pikniği düzenle. İster sucuk ekmek partisi, ister marshmallow ve şarkılı türkülü bir piknik olsun. Akşam çıkacak kimseyi bulamazsan, bir gündüz pikniği de, geçirdiğin kışın en unutulmaz anılarından olacaktır.
4- Kış tatiline çık. İllaki dağda 5 yıldızlı bir tesiste kalmak zorunda değilsin. Şehir merkezinde bir pansiyon seçebilir, kar sporu yapabileceğin bölgeye günübirlik olarak otobüs veya minibüslerle gidebilirsin. Ekipmanları satın almadan, kiralayarak kullanabileceğin kadar, ikinci el satış yapan sitelerden yarı fiyatının da altına temin edebilirsin.
“Evim, canım evim” günlerinde:
5- Değişik çorba tarifleri dene. Kışın tadı çorbayla çıkar, içini ısıtan, besleyici ve vitaminli çorbalar bazen bütün bir öğün yerine bile geçer. Bir tencere çorba, kepçe kepçe dağıtılan mutluluk ve şefkat demektir. Hem kendin hem de sevdiklerin için bu kış bol bol çorba yapmayı unutma. Isıtarak içmeleri için çorbalarını kavanozlara koyup yaşlı ya da ihtiyacı olan kimselere de hediye edebilirsin.
6- Kutu oyunu geceleri düzenle. Arkadaşlarınla bir araya gelip eğlen. Sosyalleşmeye devam ederek kendini salmanın önüne geçmiş olursun. Tabii ki pandemi kuralları çerçevesinde…
7- İyice dinlen. Kış doğanın kabuğuna çekilip kendini yenilediği dönemdir. Sen de bol bol dinlenmeyi, yeterince uyumayı ihmal etme.
8- Kitap kulenin boyunu kısalt. Kışın yapılacak aktiviteler arasında en faydalılardan biri, uzun kış gecelerini değerlendirip ne zamandır okumayı ertelediğin kitapları bitirmek.
9- Örgü ör. Kendini ilmeklerin akışına bırak, zihnini boşalt, sıcak yumuşak bir şeyle uğraş ve üretmenin hazzını yaşa. Çekimser kalmayın beyler, buyurun sizi New York’tan Josh Bennett ile tanıştıralım…
10- Online bir kursa yazıl. Kış, yeni bir şeyler öğrenmek için en uygun mevsim. Pencereler kapalı ve sokaklar nispeten daha sakin olduğundan gürültüsüz bir ortamda, aklın dışarıda kalmadan, ders çalışabilirsin.
Aralık bitmeden bunları mutlaka yapmalısın:
11- Yeni yılda ulaşmak istediğin hedefleri belirle. Sadece hedef belirlemekle kalma, onların ulaşılabilir olması için hangi adımlarla ilerleyeceğini netleştir. Seni, kendinin daha iyi bir versiyonuna taşıyacak kararlar al.
12- Mutlaka yeni bir ajanda ya da planlayıcı al. Önemli günleri kaydet, projelerini planla ve takvimde uygun zaman aralıklarına yerleştir. Sayfaların arasında, yeni yıl için aldığın kararları sana hatırlatacak küçük notlar ve motivasyon cümleleri yerleştir.
13- 21 aralık’ta en uzun geceyi kutlamayı unutma. Cermenlerin paganik bayramı olarak Yule, eski Türk bayramı olarak Nardugan, Antik Yunan’da Dionisos Şenlikleri, Antik Roma’da Satürnalya adlarıyla kutlanan kış gündönümünde hiç olmazsa bir mum yak ve günlerin uzamaya başlamasına şükret. Güneşin yeniden hayatımıza girişini simgeleyen bugünde, nar kırma ve benzeri bereket ritüellerinden istediklerini yapabilirsin.
14- Yeni yıla mutlu bir ruh haliyle girmeye çalış. Mümkünse yeni yıla girmeden önceki günlerde evinde senin mood’unu yükseltecek dekoratif bir köşe hazırla. Bir çam ağacı kurmuyorsan bile, mumlar, karla kaplı görünümde eşyalar, parlak bir kaç obje kullanabilirsin.
15- Hatırlanmayı herkes sever. Yeni yıl için herkese hediye alamazsın, zaten sürdürülebilir dünya anlayışıyla bunu tavsiye etmiyoruz ama sevdiklerine birer kartpostal göndererek onları unutmadığını belli edebilirsin. Dileklerini yazdığın kartpostalları zarfa koyarken yüzlerde oluşacak gülümsemeyi düşünmek, seni de mutlu edecektir. Daha iyisi, onlara kendi ellerinle hazırladığın kartpostallar gönderebilirsin, kendi zamanını ve emeğini vererek ürettiğin şeyler mutlaka daha değerli olacaktır.
16- Çarşı pazar dolaş. Alışveriş yapmak zorunda değilsin, hatta kendini tut ve gereksiz şeyler alma. Ama yılbaşı için süslenmiş vitrinlerin, sıcak atmosferin, renkli ışıklar ve süslerin tadını çıkar. Bu rüya alemine girmek için para harcaman gerekmiyor.
17- Geçmiş yılı değerlendir. Acısıyla tatlısıyla koca bir yılı geride bırakırken, seni en çok mutlu eden şeylerin bir listesini yap ve onlar için şükret. Başardıkların için kendini takdir et ve eğer hala ödüllendirmediysen, bunu sakın yeni yıla erteleme. Seni hedeflerinden alıkoyan ne olduysa, onların da bir listesini yap ve yerlerine neler koyabileceğini düşün. Vaktini, motivasyonunu çalan ne varsa, yeni yılda hayatından çıkarmaya çalış.
Kışın yapılacak aktiviteler deyip de özel günleri saymamak olmaz:
Yılbaşı akşamı:
18- Paylaşmaya önem ver. Çok büyük ve zengin bir sofra olmayabilir, herkesin gelirken yanında bir şeyler getirmesini isteyebilirsin. Yılbaşı akşamında sıcak, samimi bir masayı sevdiklerinle paylaşmak için organizasyon yap. Elbette bu organizasyonu yaparken Covid-19 tedbirlerini almayı unutma.
19- Hiç bir şeyi fazla kaçırma. Ertesi günün 1 Ocak olduğunu ve aldığın kararları uygulamaya başlayacağını unutma. Ne yemeği ya da tatlıyı, ne de alkolü fazla tüket. Çok geç yatma. Yarın sabah henüz herkes uyurken kalkıp hedeflerin için yürümeye başlarsan kendini yıl boyu önde hissedebilirsin.
Sevgililer günü:
20- 14 Şubat’ı kutlarken sınırları zorlama. Sevgililer günü, sevdiğin kişiyle her zamankinden farklı bir gün geçirmek için iyi bir fırsat. Ancak bunu bir tüketim çılgınlığı haline getirme. Başkalarıyla yarışa girme. Bu, ikinizin arasında özel bir gün olsun. Bu günü sosyal medyada paylaşmak için değil, kendin için yaşa. Pahalı hediyeler alarak ya da bekleyerek hem kendini hem de sevgilini zor duruma düşürme. Mesela evde harika bir gün geçirebilirsiniz…
Kışın yapılacak aktiviteler yazımızı sevdiysen, sonbaharda da burayı ziyaret etmeyi unutma…