Motosiklet Bakımı – Ağır Bakım (V-strom 40.000km.)
Motosiklet bakımı kaç lira tutar?
Motosiklet bakımı ile ilgili olarak, V-strom için ağır bakımda neler yaptırdığımı ve yaklaşık ne kadar tuttuğunu yazacağım ama,
bir motosikletin varsa, sen de standart yağ/filtre bakımlarının haricinde masraflarının olacağı “ağır bakım” ile ve de onun faturası ile karşılacaksın.
İkinci el, bakımları yeni yapılmış bir motosiklet alıp, problem çıkarmaya veya ağır bakımın yaklaşmasına doğru elden çıkaran “al-sat” ‘çı tayfadan değilsen, o kara gün senin için de gelecek maalesef. 🙂
Ben; çok zorunlu olmasa da, kafamın rahat olması için 40.000 km.’ye yaklaşan V-strom DL650 için Haziran başında bakım yaptırdım. Seni nelerin beklediğini, ve yaklaşık ne kadar tutacağını merak ediyorsan, detaylar aşağıda.
Motor Yağı:
Her bakımın olmazsa olmazı.
Yoğun olarak kullanıldığını düşündüğüm için Motul 5100 veya 7100 fiyatlarını yazayım.
Yaklaşık: 1 litre fiyatı 75 – 90 TL.
Castrol tarafında da durum farklı değil.
Castrol için tam sentetik seri “Power 1 Racing” serisi. Motul 7100’den bir tık ucuz.
3 litre hazne için toplam (V-strom 2.7 litre) 220 TL. – 270TL. arası
Yağ Filtresi:
Değişik marka ve fiyatlar var. Ülkemizde; her ne kadar kısa aralıklar için servislere kızsak da, tamamen tavsiyelerini göz ardı ederek bakım aralıklarını uzun tutamıyoruz. Malum yurtdışı 12.000 km. de bakım aralığı verirken bizde bu 6.000km.
Motoruna göre değişiyor elbette. Ama kabaca durum bu.
Öyle olunca da muadil filtre kullanımının problem olacağını düşünmüyorum. Hangi markanın filtresini kullanırsan kullan, belirli standartlarda üretilmiş olacak.
V-strom için yağ filtre kodu 138 ile bitiyor. Ben genellikle Hiflo HF-138 kullanıyorum. Ama başka bir filtre olsa da kullanırım. Acaba mı? diye düşünmem.
Piyasada bol. Hiflo,Sunwa,Mahle, Mann, artık hangi marka istersen.
V-strom için yaklaşık 65-75 TL.
Hava Filtresi:
Bir karış kağıt/pamuk ya da her neyse parçasına o kadar para vermek koyuyor adama.
Ucuz bulduğun anda, alıp at kenara.
Sonrasında, kararı bırak ustana.
Ya da kolay yerde ise ve elinden de geliyorsa, arada aç temizle.
Temiz olduğu için 3. yağ değişimine sarkıttığım oldu. Ama diğerleri ile bir arada olunca can yakar, haberin olsun.
Bu yazıyı yazarken 115TL. fiyatla da gördüm ama, hiç güven vermedi açıkçası. Ben alıp takmam.
V-strom için: Hiflo yaklaşık 300 TL.
Bunlar zaten standart bakım masrafları.
Ama bir de bunların haricindekiler var. Ki; işin “ağır” kısmını bunlar oluşturuyor zaten.
Bujiler:
Konuya tam olarak hakim değilseniz, kaliteli seçmekte fayda var. Bildiğimin en iyi marka-model NGK Iridium.
Bujiler de yine kontrol ederek, ihtiyaca göre değişmesi gereken malzemelerden. Paranız çoksa, “Dur bi 500 kağıt ateşleyeyim de, o da güzel ateşlesin” diyorsan o ayrı.
Bugüne kadar hiç buji görmemiş olsanız bile 😉 motordan çıkan bujileri muhakkak kontrol edin. Motorunuzun sağlığı hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz.
V-strom’da 4 bujimiz var. Tane yaklaşık 150 liradan toplam 600TL.
Zincir, dişli seti:
Motosiklet bakımından en anlamayanımız bile set olarak değişmesi gerektiğini duymuştur sanıyorum.
Ben o kadar katı düşünmüyorum ama, yine de durumu iyi değerlendirmek lazım.
Herhangi birini tek olarak değiştirdiğinde, yeni taktığının ömrünü kısalttığını unutmamak lazım.
Mesela çok uygun fiyatlı bir zincir bulursan, dişli setini değiştirmeden kullanabilirsin belki. Dişliler ömrünü doldurduğunda yine set olarak değiştirmek üzere.
Güzel bir setim olduğu için, işimi şansa bırakmadım. Dişliler iyi durumda olmasına rağmen set olarak değiştirdim.
Zincir fiziksel olarak paslı/bakımsız vs olmasa da bir şekilde zarar görmüş olmalı ki, arada atlama yapıyordu.
Belki elimde hazır setim olduğu için de titizlenmiş olabilirim. Olmasaydı iki kere düşünürdüm.
Taaa Selanik’lerden ithal ettik RK zincir-dişli setini. Sefasını sürmeyecek miyiz? 🙂
V-strom 650 için RK Zincir-dişli seti 1.350 TL.
Lastikler:
Lastikleri değiştirmek için bir bakım vs. beklemiyorum. Ne zaman değişmesi gerektiğine karar verirsem, gözümün yaşına bakmam (evet gözünün değil, gözümün) lastikleri değiştiririm.
Netice’de motorun ne kadar bakımlı, iyi durumda olursa olsun, yolla tek bağlantın lastikler.
Markadan, modele; çok şey yazılıp çizilir bu konuda.
Yurtdışı forumlardan takip ettiğim kadarıyla, biraz maliyeti düşürmek isteyenler ön lastik değişimini bir tur atlatabiliyor. Yani; iyi durumdaysa, ikinci arka lastik değişiminde ön lastiklerini değiştiriyorlar. Aralarında ön ve arka lastikler için farklı marka veya model tercih edenler de var.
Bu konuda da ufak bir uyarı yapayım. Ne yaptığınızın, niye yaptığınızın sebeplerini, ve muhtemel sonuçlarını bilmiyorsanız, set olarak değiştirin. Konuya hakim olanların, arka teker için araba lastiği kullandıklarını da gördüm. Belki sizden de görenler vardır youtube’da.
Motoru satın aldığımda üzerinde Anlas R lastikler vardı. Lastik havalarına çok dikkat edilmeden kullanılmasına rağmen, Romanya gezimizde bize hiç sıkıntı çıkarmadı. Üstelik; Transalpina’da da, Transfagaraşan’da da, yağmur altında sürmemize rağmen. (Transalpina hikayemiz)
Onun verdiği güven ile bir de daha çok asfalt ağırlıklı kullandığım için Anlas RD ile devam ediyorum. Pandemi ile birlikte, “keşke Anlas R ile devam etseydim” dediğim oluyor tabii ama, bundan da memnunum.
Asfalt sürüşünde R’a göre daha sessiz bir lastik. Virajda da daha başarılı haliyle. Islak zeminde çok fazla deneme imkanım olmadı ama sürpriz yapacağını sanmıyorum.
Ben daha önce değiştirmiştim lastiklerimi ama ağır bakımı bekleyeceksen yaklaşık 1.850 TL gibi bir bütçe de lastikler için ayırmak gerekiyor.
Diğer markalar için fiyat daha da yukarılara çıkıyor.
Michelin Anakee 3.000TL. Michelin Road 5 3.500TL. gibi.
Pirelli Scorpion ve Metzeler Tourance/Tourance Next 2.500TL. 2.800TL. aralığında
Fren Hidroliği ve Antifriz:
Fiyatlarını vererek geçeceğim. Üzerine çok yazılacak bir konu değil ama masraf kalemi neticede. Haziran 2021 itibari ile Antifriz yaklaşık 35 liralardan başlıyor. Fren hidroliği yaklaşık 70 TL. (Motul)
Yaklaşık 100 TL. lik bir bütçe de bunlar için ayırmak gerekiyor.
İşçilik ücreti:
Bu konu daha çok motosiklet bakımını serviste mi özel ustada mı yaptıracağına göre değişeceği için, net bir şey söylemek zor.
Özel serviste de; yapılacak bakımın içeriği, iş yoğunluğu, sürekli müşteri olup olmadığın, malzemeleri servisten mi dışarıdan mı aldığına ve aklına gelmeyecek bir sürü nedene bağlı olarak değişebilir. Bunu ancak ustanla konuştuktan sonra öğrenebilirsin.
Toplam:
Kısaca özetlersek:
Yağ: 220 – 270 TL
Yağ Filtresi: 65-75 TL.
Hava Filtresi: 300 TL.
Buji: 600TL.
Zincir Dişli Seti: 1.350 TL.
Lastik: .1.850 – 3500 TL.
Motoruna göre değişmekle birlikte orta cc. bir motosiklet için bu tür bir bakım yaklaşık 4.000 – 5.000 TL. civarında tutacaktır.
Ne yapsak?
“Zaten şahlanmış ekonomimiz, daha da şahlanırsa sırt üstü yere yuvarlanacak” diyorsanız;
veya, ” Bu sene iyi zincir-dişli seti yapacak! ” , ” Hava filtresi rekoltesinde rekor yükseliş!!! ” gibi beklentileriniz yoksa, hazırlıklı olmakta fayda var.
Malum, lastik hariç saydıklarımızın hepsi ithal ürünler. Lastiğin de; hammaddesini arka bahçende bile yetiştirsen, dolara endeksli bir fiyatı var.
Geriye tek çare olarak, e-ticaret platformlarında çeşitli zamanlarda yapılan satıcı / kupon / kredi kartı kampanyalarını takip etmek kalıyor. Yağ ve filtre gibi düzenli sarf malzemelerini uyguna yakaladığında alıp yedeklemek lâzım. Ağır bakımı yaklaşanlar için de, birden yüklü bir faturayı ödemek yerine, bütçe müsait olduğu zamanlarda alımlar yapmak daha uygun olur diye düşünüyorum.
Bakım maliyeti daha yüksek olabilecek, yüksek hacimli adventure motosiklet arayışınızda, veya 250 cc motorlar arasından seçim yaparken bile, hangi motoru seçeceğine karar verirken dikkat etmek gerekiyor.
Yakın zamanda değiştirecek bile olsan, motosiklet bakımını aksatmamakta fayda var. Satılana kadar motorun üzerindeki senin canın neticede. Mantıklı bir alıcı da, bakımlı ve bakımsız bir motor arasında oluşabilecek fiyat farkını da anlayışla karşılayacaktır. Bakımı yaptırmadığın durumda, o maliyet zaten pazarlık olarak sana geri dönecek. Ne aklın kalsın motorda, ne de canını riske at.
Kendimiz yapsak?
Elinden geliyorsa; gerekli aletlerin, bakım yapabileceğin uygun bir yerin ve zamanın varsa, en azından standart bakımlarını kendin de yapabilirsin. Ağır bakım için, ne yaptığını bilmen şart. Zincir/dişli, lastik veya debriyaj vs gibi konularda yapacağın bir hata, sana daha yüklü bir hastane faturası olarak dönebilir. Ve sonucta sadece bu fatura ile yırttığına ve birlikte bir ömür geçireceğin yeni aksesuarların (platin) için bile dua edersin.
Motosiklet keyifli olduğu kadar, ciddiye de alınması gereken bir alet. Hepimiz seviyoruz, orası net. Ama gerekli saygıyı da göstermek şart.
Keyifli pazarlar.
Tekeriniz düz bassın.