Lifestyle

Feng Shui Şart Mı? Doğunun İyi Yanlarını Alalım

Çin kültürünün 3000 yıllık öğretisi Feng Shui, rüzgar (feng) ve su (shui) anlamına gelir ve mekanlarda enerjinin dengelenmesi, sağlık, bereket ve talih getirdiğine inanılan bir kurallar bütünüdür.

Feng Shui yönler, Feng shui

Öğretinin doğup geliştiği doğuda, bugünün metropolleri henüz kasaba havasındayken bile bu kurallara dikkat edilmiş, gerek şehir planlamasında gerek mimaride gerekse eşyaların tasarımında Feng Shui’ye uygunluk sağlanmıştır.

Nüfusun az olduğu, insanların evlerini kendilerinin yaptığı dönemde hangi odanın hangi yöne bakacağı, sokak kapısının konumu, evin fazla girintili çıkıntılı olmaması, mümkünse kare planlı olması v.s. ayarlanabilirken; günümüz şehir hayatında bu kuralları tepeden inme uygulamaya kalkınca daha apartman girişinde tökezlersiniz.

Feng Shui batı toplumlarına adapte edilmeye çalışılınca; enerji akışını sağlayacağız diye nice evlerde nice masraflar yapılmış, eşler arasında nice kavgalar çıkmıştır. Genellikle kadınların dönem dönem ilgi duyduğu, erkeklerinse “eyvah bizimki bu işe sardırırsa ayvayı yeriz” gözüyle baktığı Feng Shui, gerçekten karmaşık ve masraflı görünmektedir (bu noktada cinsiyetçilik yapmak istemiyorum ama kadınların dekorasyona erkeklerden daha çok önem verdiği, erkeklerinse koltukla televizyon arasındaki mesafeden başka bir şeyi önemsemediği yaygın bir gerçek). Feng Shui’ye uygun değil diye nice kıymetli eşyalar çöpe gitmiş; bir müddet sonra da enerji akışına iyi gelecek diye eve doldurulmuş rüzgar gülleri, sekizgen aynalar, metal paralar, tuhaf şekilli mumlar toptan kaldırılıp atılmıştır.

Özellikle yaşamakta olduğumuz pandeminin, Çin toplumunun sağlıksız beslenme anlayışı yüzünden çıktığı empoze edilmişken; Çin’in Ç sini duyunca içimizden bir öğürtü gelmekte, “bırak yaa, zaten hayatımızı kararttı pislik herifler” düşüncesi belirmektedir. Aa ama 2020, Çin takvimine göre fare yılıdır ve öküz sembolü olan bir obje taşırsanız (kolye, anahtarlık) size korunma sağlayacaktır, öküzünüz varsa virüs mirüs ilişemez size! Öküz sembollü bileklik almak için buraya… şaka şaka.

Feng Shui’ye göre yönler

Feng Shui’ye göre yönler ve yapmamız gerekenler de şu şekilde:

Doğu tarafına büyüyüp gelişme ve sağlıkla ilgili objeler (canlı sağlıklı bir bitki),

Güneydoğu köşesine bereket objeleri (nar-fil gibi),

Güneye itibar objeleri (tavus kuşu resmi ya da tüyleri gibi),

Güney batıya ilişkileri kuvvetlendirecek objeler (bekarsanız bir çift pembe kuvars olabilir),

Batıya üretkenlik ve yaratıcılık ile ilgili objeler (çocuk istiyorsanız bebek figürü, yaratıcılık istiyorsanız soyut eserler gibi),

Kuzey batı yönüne gezip tozma ile ilgili objeler (harita-dünya küresi gibi),

Kuzeye iş hayatında başarılı olma ile ilgili objeler (örneğin işsizseniz beyaz bir masa gibi) ve

Kuzey doğu yönüne de eğitim ile ilgili objeler (çalışma masası-kitaplık gibi) yerleştirmeli.

Yalnız yıldan yıla değişen bazı etkiler de var. Mesela bu sene bazı kötü enerjiler yüzünden metal rüzgar çanları; doğabilecek yasal sorunlar ve skandallar için güneydoğu ve merkez alanına şeffaf cam bir vazoda 3 bambu dalı; güneyden gelecek hastalık ve endişeler için de altı metal paradan oluşan bir dizin kullanmak şart.

Feng Shui şans, kurbağa biblosu
Koymadın evine şöyle bir kurbağa, sonra “vay efendim bende şans yok…”

Yaa bu ne kadar naif bir anlayış biçimi. Bu objeleri yerleştirince istediğine kavuşacağını düşünmek saflığı ne hoş. Zaten de bırakalım, insanların tüm dertleri objeleri doğru yerleştirmek olsun. Hatta evin genel planına göre mi böyle olacak, odalara ayrı ayrı mı feng shui uygulanması gerekli, yoksa her ikisi de mi yapılmaya çalışılacak, ne güzel kaygılar bunlar… Her şeye rağmen iş bulunamıyorsa, evin bereketi yoksa, kesin feng shui uygulaması yanlış olmuştur. Bence baştan yapmakta fayda var. Siz hiç meşguliyet terapisi diye bir şey duymadınız mı?

fengshui bereket
O bereket bu eve gelecek. Geliyor. Kaplumbağa hızıyla da olsa…

Ayrıca ekonomi için de Feng Shui oldukça önemli. Sizce Çinlilerin bütün bu bereket çanları, kurbağa bibloları, rüzgar gülleri olmasa Alibaba – Aliexpress kurulur muydu? Adamlar Feng Shui sayesinde zengin oldular resmen. Al sana canlı kanıt. Sen hala evinde Feng Shui uygulama, sonra fakirim diye ağla. Ayıptır.

para getiren feng shui objeleri
(Satıcısına) Para getiren Feng Shui objeleri

Buraya kadar Feng Shui’yi çok gömdüm, farkındayım; şimdi de diyorum ki, gelin biraz da doğunun iyi taraflarını alalım.

Feng Shui öğretisine uygun mantıklı hareketler

1- Bozuk-kırık-çalışmayan-kullanmadığınız eşyaları atın:

Zaten minimalizm de bunu gerektirir. (mecburen minimalist olma hikayem, bu yazıda)

2- Bereketin akıp gitmemesi için klozetin kapağını ve banyo kapısını kapalı tutun:

Çocuk ve kedi olan evlerde bu zaten otomatikman yapılan bir hareket. Muhtemelen kaynağı (hoop Çin’e gidiyoruz) klozetten (ya da eski zamanlarda ne kullanıyorlarsa) börtü böcek hatta fare çıkmaması içindir. Hijyen açısından, ayrıca, özellikle deniz seviyesindeki bir şehirde yaşıyorsanız kanalizasyondan gelebilecek kötü kokular için zaten böyle olması bence de uygun.

3- Yemek masasının karşısına ayna asın:

İnsanın yemek yerken kendisini görmesinin zarafet ve kontrollü yeme adına gerçekten de önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ayna ile bilinçaltımıza daha kalabalık ve daha zengin bir sofra yanılsaması göndermek de mümkün olabilir.

4- Evin girişi aydınlık ve ferah olmalı, eve girişte huzurlu bir atmosfer yaratılmalı:

Ne güzel işte… Zaten bunu kim istemez ki? Ayrıca az eşyalı, aydınlık ve havadar ortamlar hijyen açısından da mühimdir, çıkış noktası, kapıdan girebilecek haşerata saklanma olanağı vermemek olabilir.

5- Koridor karşısında duvar varsa ayna asılmalı:

Bunun sebebi, bilinçaltımıza “karşına hep engeller çıkacak” mesajı vermesiymiş. Doğru olabilir mi? Olabilir. Ama ayna şart mı, mesela göz hizasında yeşil yapraklı bir bitki ya da içi rengarenk çiçeklerle dolu bir vazo olmaz mı? Bence olur.

6- Mutfakta ocak ve lavabo yan yana (aralarında bir bölüm tezgah olabilir) ya da karşı karşıya bulunmamalı:

Ateş elementi ile su elementinin çatışması evde eşler arasında uyumsuzluğa neden olurmuş şeklindeki açıklamayı mantıklı bulamıyorum doğrusu, belki lavaboda bir şeyler yıkarken ocakta pişen yemeğe su sıçramasın ya da ateş sönmesi diyedir? (belki de batıl inançlara mantıklı kılıf uydurmaya çalışmak en baştan bir hataydı)

7- Ocak mutfak veya giriş kapısının tam karşısına denk gelmemeli ve pencerenin altında bulunmamalı:

Aa bak bu gayet normal, rüzgardan dolayı ateş sönmesin diye muhtemelen.

8- Yin ve yang dengelenmeli:

Fazla yin bereketsizliği ve cansızlığı, fazla yang ise yakıcı gücü, kavga gürültüyü getirirmiş. Buna göre canlı renkler pastel renklerle, köşeli objeler yuvarlak objelerle dengelenmeliymiş. Buna neden itiraz edelim ki? Tabi çok tarz bir ev yapacak kadar paramız varsa, şimdi kıpkırmızı duvarlar istiyorsak ama gözümüz yorulunca açık maviye kolayca dönebileceksek ya da “köşelilerden sıkıldım atalım bunları, yuvarlaklara geçelim” diyebiliyorsak başka…

Muhtemelen zorlarsam biraz daha mantıklı hareket bulurum ama bence yeter. Bildikleriniz varsa siz de yorumlara yazabilirsiniz.

Aslında hayatım boyunca insanın inandığı şeylerin başına geldiğine şahit oldum. Olacağına inanırsanız her şey mümkün ama biraz da mantıklı olana inanmakta fayda var. Kaplumbağa bereketin sembolü olabilir; atıyorum o sene çok kaplumbağa görüldüyse ekinler çok olmuş olabilir. Ama kim bilir hangi pis atölyede sefalet içinde çalışan bir kısım Çinli, kalıptan çıkma bir figürü sprey boyayla altın rengine boyadı, sen de onu evine koydun diye bereket mereket gelmez. Sentetik figürler yerine içinde can taşıyan bir çam kozalağı, nar figürü yerine narın kendisi, evde bir şeyler mayalamak-yaşatmak-beslemek yani gerçekten doğada olan şeylerin enerjisini evine taşımak bana daha mantıklı geliyor. Mevzuyu burada uzun uzun anlattım.

Ne diyorsunuz, sizin hiç Feng Shui’ye sardırdığınız dönemler oldu mu? Sonuçta bir fayda gördünüz mü?

uzak doğu öğretileri
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Yorum yaz | Görüntüle

Başa dön tuşu