Motosiklet

Motosiklet sürerken 5 yaygın hata

Motosiklet sürücüsü olarak hiç birimiz mükemmel değiliz. Pistte belki çok çalışarak bazı virajlar için sürüşünüzü daha iyi hale getirmek mümkün. Ama günlük hayatımızda motosiklet kullanırken, aynı yerden, aynı şartlarda ikinci kez geçmemiz mümkün değil. Sürekli değişen sürüş koşullarında da, istemesek de hatalar yapıyoruz.

Sürüş sırasında yapılan hatalar | Nasıl önleyebiliriz?

motosiklet-limit
Limitlerinin farkında ol!

Limitlerini bilmek

Sürüş sırasında limitlerini kontrol etmek önemli. Çünkü genellikle, limitlerimizi aştığımızı, bir tehlike ile karşılaştığımız zaman fark ediyoruz. Ve bunun sonu her zaman güzel bitmiyor.

Hızlı olduğunu, virajda problem yaşadığında fark ediyorsun. İyi fren yapamadığını, şansın varsa, arabanın kaportasına 5cm. kala durduğunda!

Sadece sürüş becerileri ile de ilgili değil bu konu. Fiziksel ve zihinsel olarak da limitlerimiz var. Motosiklet kullanırken bu limitlerin farkında olmak gerekiyor.

Ne yapmalıyız?

Her şeyden önce kendine karşı dürüst ol. Eksiklik demeyelim, farklılıklarını kabul et.

Kimse “gibi” motosiklet sürmek zorunda değilsin. Kimseye bir şeyi ispat etmek zorunda da değilsin. Standart motosiklet sürücüsü olarak, kimseye madalya takmıyorlar. Motosiklet sürmeyi, “yarışa” dönüştürmeyi bırak. O başkalarının işi.

Kimse gibi dedim ya. Bazen sen bile, bir önceki sen gibi sürmüyorsun. Favori rotalarımıza neden tekrar tekrar gidiyoruz? Aynı yer olsa da farklı bir deneyim, her virajı farklı bir heyecan. Her seferinde!

motosiklet eğitimi - virajda yapılan hatalar
Arkada kalıyorsanız, bir şeyler yanlış gidiyor olabilir 🙂

Viraj

Her viraj farklı bir heyecan dedik ya. En “mükemmel viraj alma” diye bir şey de yok. (hani kimseye bir şey ispat etmek zorunda değilsin de demiştik)

Tamam, varsayılan bir “ideal” çizgi var ama. Bu çizgi sürücüye göre, hıza göre, yolun durumuna göre değişiyor. Üstelik pistte bile, motosiklet yarışçısı, bir sonraki hamlesi için, bir önceki virajda aynı çizgiyi kullanmayabiliyor.

Önemli olan, şartları kontrol ederek, limitlerin dahilinde sana uygun viraj çizgisini belirlemek. Yine de hataların olacak.

Nasıl önleyebiliriz?

Ne kadar söylense az gelir. Virajdan önce frenlemeni tamamla, uygun hız ve vitese geç.

Bunları önceden tamamlamış olmak, virajda karşılaşabileceğin herhangi bir olumsuz durumda, sadece bu duruma odaklanabilmeni sağlar. Diğer konuları virajdan önce halletmiştin. 😉

En iyi görüş alabileceğin konuma geç. Bu konumda olman, sana virajın keskinliği konusundaki bilgiyi en kısa sürede iletecek. Ve belki de bu bilgi, seni bekleyen olumsuz bir yol şartı veya tehlike hakkında. Dolayısıyla, bu yeni şartlara hazırlanmak için yeterli zamanın olacak.

Viraj Abs ve çekiş kontrol gibi sürüş yardımcıları bazı durumlarda kurtarıcı olacaktır. Ama onlara gerek kalmadığına emin ol.

Motosiklet Güvenli Sürüş Temel Bilgiler

Yolu okuma

Sadece tatlı tatlı virajlar yaptığımız yollarda sürmüyoruz. Hatta bu “tatlı” virajlarımıza ulaşmak için dahi , çoğu zaman yoğun trafikte belirli bir süre yol almamız gerekiyor. Yoğun trafik, motosiklet sürüşü için yoğun bilgi akışı demek. Dolayısıyla, sürüş sırasında dikkate almamız gereken onlarca yeni bilgi ve bu doğrultuda anlık karar verip, uygulamaya geçirmek demek.

Viraj hakkında yapacağımız hatalı değerlendirme, bizi planladığımız çizginin dışına atıyor. Çoğu zaman, çok büyük bir tehlike yaşamıyoruz da. Yolu okuma konusunda hatalı olarak yaptığımız değerlendirmeler ise, özellikle yoğun trafikte gerçekleşiyorsa, en hafif haliyle maddi hasarla sonuçlanıyor.

Ne yapmalıyız?

Hızlı gidersen, daha çok şeyi gözden kaçırırsın!
Sağlıklı karar verebilmek için, önce sağlıklı olarak gözlem yapabilmen gerekiyor. Onun için, yavaşla.
Bir şeyleri gözden kaçırmaya başladıysan, olması gerekenden hızlı gidiyorsun demektir. Evet, gözden kaçırdığının farkında olmayabilirsin. Onun için bir kez daha hatırlatayım. Yavaşla!

Sinyal vermesini bekleme. Tekerlek senin şeridine dönemeye başladıysa, bu yeterli bir işarettir. Bazen, öndeki sürücünün nereye baktığı bile, sana fikir verebilir.

Sürekli olarak çevrendekilerin sana nasıl zarar verebileceğini düşünerek önlem almak iyidir. Böyle yazınca, “ruh hastası” gibi görünüyor. Ama öyle değil. Engellerden kaçındığın bir oyun gibi düşün.

motosikletleri fark edin! Motosiklet eğitimi, motosiklet sürüşü, görünmüyorsun
Tam ortadaki sensin!

Görüldüğünü sanmak

Ne kadar açık bir şekilde ortada olursan ol, görüldüğünü düşünmek yapabileceğin en büyük hatalardan biri. Farlarının ne kadar kuvvetli olduğu, egzozunun ne kadar gürültülü olduğu önemli değil.

Onun için sürüş sırasında karar alırken, başka birinin seni gördüğü düşüncesine dayanarak karar veremezsin. Bu, kararı başkasına bırakmaktır. Kendi hayatınla ilgili kararı başkasına bırakma. O’nun için; çalan telefonu, senin hayatından daha önemli olabilir.

Ne yapabiliriz?

Görüldüğüne emin olmak için birşeyler yapma gayreti içine girme. Beyhude çabalar bunlar. 🙂
Onun yerine görünmez olduğunu düşün. Hem motosiklet sürüyorsun, hem de görünmezsin. İki tane süper gücün oldu. 🙂

Sen görünmezsin! Diğer sürücünün de her an beklenmedik bir şey yapabilecek kör, o sırada çocuğunu susturmaya çalışıp aynı zamanda telefonla adres tarifi almaya çalışan, ama havlayan köpeği nedeniyle tam olarak da duyamayan bir geri zekalı olduğunu düşünürsen, oldu bu iş.

Unutma! Gö-rün-mü-yor-sun!

Ben haklıyım!

Bu konuyu en güzel açıklayan cümle “Haklı ve ölü olmak”
Motosiklet kullanıcısı için “haklı” olmak diye bir kelime yok. Hayatını kolaylaştırayım. Unut o kelimeyi.

Motosikletin kendi dünyası olduğu gibi, bu dünyaya özgü kuralları var. Yolda gidiyorsun ama her zaman olduğu gibi dört teker üstünde değil sadece iki tekerle. Onun gibi düşün. Farklı. Bu dünyada “haklı” kelimesi yok.

Ne yapabiliriz?

Biri aniden önüne kırabilir. Takip mesafesine uymadan, arkadan sıkıştırabilir. Bunu kişiselleştirmeden, soğukkanlı kalarak, kendinizi daima güvenli bir alana taşıyın.

1.5 tonluk bir metal kütle, artı 80-90 kiloluk bir odun, üzerine gelirken, inatlaşmanın bir faydası yok.

Motosiklet sürüşü öncesi

Motosiklet sürmek hepimiz için doğal bir davranış. Yani üzerinde fazla düşünmeden, motorun üzerine binip gidiyoruz. Belki yukarıda yazdıklarımın bir kısmını sürüş öncesi kendine hatırlatman, o günkü sürüşün sırasında daha problemsiz bir sürüş yapmanı sağlayabilir. Ve güvenli bir şekilde eve dönmeni.
Aslında motosiklete yeni başlayan arkadaşlar için hazırlanmış olsa da, her seviye de yapılması gereken Motosiklet Sürüşü Öncesi Kontroller için ilgili yazıya da göz atabilirsin.

Tekeriniz düz bassın.

Motosiklet Gezisi – Yenice, Kalkım
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Haklısınız, biz motorcuların lügatında “ ben haklıyım”’diye bir terim olmamalı.
    Yoksa ahiretten “ ama ben haklıydım”’deriz.

  2. Güzel bir yazı olmuş akıcı ve anlaşılır. Bazı yanlış bilgilerde dikkatli bir dil kullanarak düzeltilmesi güzel olmuş. Emeğinize sağlık. Selamlarımla

Yorum yaz | Görüntüle

Başa dön tuşu

Dengeliyorum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et