Motosiklet ve rüzgâr
Motosikletle rüzgârlı havada sürüş
Bazen bir bina arkasından, bazen açık arazide, bazen de bir kamyonun arkasında giderken veya sollarken motosikleti şöyle bir sallıyor. Az olduğunda önemsemiyoruz ama, kuvvetli estiğinde ufaktan bir tedirgin ediyor ara sıra.
Motosiklet ve rüzgâr dediğimizde ilk aklımıza gelen, rüzgârın yüzümüze vururken hissettirdiği özgürlük hissi olsa da, bu yazıda daha çok yandan ve kuvvetli eserken bizi nasıl zor duruma düşürebileceğinden bahsedeceğiz.
Ve tabii, sürüşümüzün rüzgârlı havada da rahat ve pürüzsüz olması için nelere dikkat etmemiz gerektiğinden.
Sonbaharla birlikte bir kısım motosiklet sürücüsü motorlarını sarıp sarmalayıp kenara kaldırdı bile. Diğer yandan yıl boyu motosiklet kullananlar, kışlık ekipmanlarını çıkarıp, güzelce ütüleyip 🙂 sürüşe hazır hale getirdiler. Bu yıl başlayıp henüz kış görmemiş olanlar da kışlık ekipmanlarını düzdüler.
Motosiklet ekipmanının uygun olması sadece işin bir kısmı. Önemli olan, sürüşünü etkileyecek konular ise, hava durumu ve sürüş becerileri.
Motosiklet ve rüzgâr: Nelere dikkat etmeli?
Konumlanma
Hava koşulları ne olursa olsun, sürüş sırasında tehlikelerden uzak durabilmek için öncelikle doğru konumlanmış olmalısın. Hava rüzgârlı olduğunda konumlanmanın önemi daha da ön plana çıkıyor.
Çünkü rüzgâr; senin tahmin ettiğinden çok daha hızlı bir şekilde yön değiştirebilir ve yandan alacağın sert bir rüzgâr çok zor durumda bırakabilir. Bazen rüzgâr şiddeti, seni yolun dışına veya konumuna göre, karşı şeride atacak kadar sert olabilir.
Ekipman
Doğru ekipman sadece seni hayatta tutmak veya yaralanmana engel olmak için değil, aynı zamanda yaralanmana veya ölmene neden olacak bir kazanın da önüne geçmek için gerekli. Neler yapabileceğini aşağıda detaylı olarak belirteceğim ama şimdilik açık bir vizörden girebilecek bir arı veya sineğin bile tehlike oluşturabileceğini unutma.
Yorgunluk
Motosiklet ve rüzgâr dediğinde ilk akla gelmesi gerekenlerden. Çünkü; yol boyunca seni ve motosikletini yolun dışına atmak isteyen bir rüzgârla mücadele etmek, öncelikle fiziki olarak, normal bir sürüşten daha fazla yoracaktır. Kaskın içinde de normalden daha fazla gürültü olacağını varsayabiliriz. Fiziksel yorgunluk dikkat dağıtır. Buna bir de yolda kalmak için göstermiş olduğun ekstra zihinsel yorgunluğu ekle.
Neler Yapabiliriz?
Hava rüzgârlı diye motosiklet sürmekten vazgeçecek değiliz elbette. Sürüş keyfini azalttığı doğru ama rüzgârlı hava bizi uzun bir turun yarısında da yakalayabilir.
Peki, rüzgârlı havalarda da güvenli sürüş yapabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?
Peki, nasıl başa çıkmalı?
Konumlanma
Kuvvetli yan rüzgârlarda, rüzgârın estiği taraftaki tekerlek izinde kalmak, ani ve şiddetli bir esinti geldiğinde kullanabileceğin bir alan kazandırır. Rüzgârın geldiği taraftaki dizini dışarı doğru açarak, rüzgârın basıncını biraz olsun azaltmak mümkün. Diğer taraftaki dizini kapalı tutmak da motosikleti dengede tutma konusunda yardımcı olacaktır. Önden geliyorsa rüzgâr, direnç olabilecek alanı küçültmekte fayda var. Ayarlı tur camı vs. kullanıyorsan biraz aşağıya alarak, naked motosiklet kullanıyorsan mümkün olduğunca depo üstüne yatarak yelkenleri kapatabilirsin kaptan. Kolarını da içeriye doğru toplamayı unutma!
Aniden kesildiği yerler de olabilir. Ve rüzgâra yaslanmış olarak gidiyorsan, aniden kesilebileceğini unutmadan sürmelisin. Henüz “rüzgâra yaslanıp sürmek” ne demek bilmiyorsan da, ilk yaptığın anda anlayacaksın. 🙂 Sen sadece, aniden kesilebileceğini unutma, yeter.
Rüzgârı arkana alırsan, harika olur tabii. Sür sürebildiğin kadar. Ama, fren mesafesine dikkat et! O uzarsa, sen de uzanırsın.
Ekipman
En basit kural! Vizörünü kapat. 🙂
Normal bir günde motosiklet sürerken karşılaşabileceğin, göze çeşitli börtü böcek kaçmasına ilave; rüzgârın şiddetine bağlı olarak değişik ebatta çer çöp de kaçabilir. Bu basit önlem aynı zamanda rüzgâr gürültüsünü de azaltacağı için, ihtiyacın olan dikkat seviyeni yukarıda tutmana yardımcı olacaktır. Henüz takmadıysan, kulak tıkaçlarını da takabilirsin. Boynuna takacağın veya burnuna kadar çekeceğin bandana, hem soğuğa karşı yardımcı olur, hem de kaskın alt bölümünden gelen gürültüyü biraz olsun azaltır.
Yorgunluk
Bütün bu saydıklarım direkt olarak rüzgârı azaltmaya yardımcı olmaz belki, ama onunla birlikte sürerken sana lazım olan konsantrasyonu sağlamak için yardımcı olacaktır. Sürüşe olumsuz etki eden bir faktör olduğu için, her zaman olduğundan daha dikkatli sürmek zorundasın. Ve dikkatini koruyabilmek için de daha sık mola vermelisin.
Farkında ol veya olma rüzgâr seni hem fiziksel, hem de zihinsel olarak yoruyor. İhtiyacın olan dikkati geri kazanabilmek için normalden daha sık mola ver, sıvı almayı unutma.
Yetişmen gerektiğini düşündüğün hiçbir yer/şey, motosikletine (veya daha kötüsü kendine) verebileceğin bir zarardan daha önemli değil. Karenaj pahalı bir şey, çizilmese iyi olur. 🙂
Hava raporu
Alınabilecek önlemlerden en basiti, tabii o gün sadece keyif için sürüyorsanız.
Rüzgâr şiddetini de gösteren telefon uygulamalarından birini indir, ve rüzgâr şiddetliyse başka bir uğraş bul. Mesela; motosiklet gezi yazısı oku, motosikletle ilgili videolar izle. 🙂
Motosiklet sürücüsü için yardımcı telefon uygulamaları yazımıza göz atabilirsin.
Geçen seneden beri planladığın motosiklet turunun orta yerinde denk gelirse bu hain, o gün yapacağın yol yerine, çevre gezisine vakit ayırabilirsin. Gezdiğin şehirleri daha iyi anlamanın bir yolu da, oranın yerlisi gibi şehirde vakit geçirmektir. Otur bir kafeye, söyle bir kahve. Gelen, geçen insanları seyret. Google veya tripadvisor sana orada yapılacak bir şeyler bulacaktır muhakkak.
Bir sonraki noktaya geçmen gerekiyorsa, en azından o gün daha kısa bir mesafede konaklamayı düşünebilirsin. Ya da otoban benzeri, genellikle daha açık arazide sürdüğün yollar yerine, yerleşimin daha fazla olduğu, etrafında rüzgârı kesecek ev, ağaç, fabrika vs olan yolları tercih edebilirsin. Ertesi gün de rüzgârlı olacaksa, eve döndüğünde ilk işin “Motosiklet turu nasıl planlanır?” başlıklı yazımı okumak olsun.
Böyle bir yazıyı henüz yazmadım gerçi ama, bu durumu yaşayan “sen”, aşağıya yorum bırakırsan, senin için yazacağım. 🙂
Tehlikeleri öngörmek/kazadan kaçınmak
Rüzgâr öngörülebilir değil ama bazı şeyleri hala öngörebiliriz. İstanbul’da yaşayanlar rüzgârlı havada köprüden geçmenin nasıl bir şey olduğunu deneyimlemişlerdir. Aynısı viyadükler için de geçerlidir. Hızını azaltmak motosikletin üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Büyük araçlar geçici olarak rüzgâra karşı koruma sağlar. Ama bunları geçtikten sonra, ani olarak tekrar rüzgâra maruz kalacağını unutma.
Kasasında eşya taşıyan bir aracın arkasında kalma. Rüzgârsız havada bile neyin uçacağını bilemezsin.
Önünde araç ile seyrediyorsan, şeridin ortası, rüzgârda da senin için tehlikeli. Önün açıksa, orta kısmı da kullanabilirsin.
Arkanda araç olması, bana göre en sıkıntılı durum. Tam olarak senin neyle mücadele etmekte olduğunu anlamayabilir. Genellikle ufak sağ-sol manevra yapıp, sonrasında da dörtlülerimi açarak, arkamdaki aracı uyarmaya çalışırım. Arkandaki araç seni rahatsız etmeye başladıysa, bu şekilde uyarabilirsin. Israr ederse, inatlaşmaya gerek yok. Belki mola vermenin vakti gelmiştir. 😉
Her Şeye Rağmen..
Bu konuları alt alta sıralayınca, çok tehlikeli gibi geliyor insana. O kadar büyütülecek bir konu değil aslında. Bu kadar detaylı ve uyarılarla dolu olmasının tek sebebi, senin evine her şartta güven içinde gidebilmen.
Bu hatırlatmalar, bilmediğin veya unutmuş olabileceğin bazı bilgileri hatırlatmak için sadece.
Rüzgârlı havadan daha sıkıntılı durumlar da var. Gece motosiklet sürmek veya yağmurda motosiklet sürmek. Üçü bir aradaysa, arabayla bile sıkıntılı. İstanbul dönüşü, Silivri civarlarında deneyimleyip, yolu görmekte çok zorlandığım, lastiklerin yarısının su içinde gittiği durumlar yaşadım. Ve o havaya motosikletle yakalanmak istemezdim. Arabayla bile bir süre benzinliğe sığınmak zorunda kalmıştım.
Yağmurlu ama sürüşe etki edecek kadar çok olmayan bir rüzgârda, yetersiz ekipmana rağmen, kaskın içinde kahkahalar attığımız bir günümüz de oldu. Hem de taaa Romanya’da.
Detaylar bu yazıda…
Rüzgârsız havada keyiffli sürüşler.
Tekeriniz düz bassın.
Motosiklet konulu diğer yazılarımız
Sosyal medyada takip etmek için:
Yazıyı paylaştıktan yaklaşık bir ay sonra (29.11.2021) İstanbul’da bir günlüğüne motosiklet kullanımının yasaklanması ile sonuçlanan kuvvetli rüzgârlar, konuyu pekiştirmiş oldu. Hem motosikletli kuryeler, hem de ulaşım amaçlı motosiklet kullanan sürücülerin tamamı köprü geçişlerinde zor anlar yaşadı. Günün kahramanı belediye otobüsü şoförleriydi.
Güncelleme 7 Ocak 2023 by dengeliyorum
Motorstorm:
Ufak bir ekleme; belirlenen ortalama seyir hızını, motosikletin sınırları ölçüsünde daha alt viteste yapmak rüzgarda çok yararlı olacaktır. Örneğin 70 km/saat hızda 5. Viteste yol almak yerine yine bu sürati 3 veya 4. viteste yapmak gerekir. Her durumda birim zamanda yapılan hız aynı olsa da, rüzgarda daha yüksek tork üreten alt vitesin kullanılması karşı ve ardçı rüzgara mukavemeti arttırır.
Haklısınız.
Virajda, yağışta olduğu gibi, motorun devrini yüksek tork üreten devirlerde tutmak lazım.
(Müdahale gerektiğinde elimizin altında yeterli güç olması için)