Tech

Dji Mini 2 Özellikleri, Fiyatı (mavic mini kıyaslama)

Dji mini 2, daha Mavic mini sahipleri kendi dronelarını tanıyamadan (pandemi nedeniyle) piyasaya çıktı. Yeni drone alacaklar, daha hesaplı olan seçeneğe mi, daha güncel olana mı yönelecekleri konusunda kararsız kaldı. Mavic mini sahipleri de, ellerinde olanın yeterli olup olmadığını, satıp Dji Mini 2 almanın daha iyi bir seçenek olup olmadığını sorgulamaya başladı.

  • Daha ucuz olan mavic mini mi, daha güncel olan mini 2 mi?
  • Yeni başlayacak olanlar için drone tavsiyesi. (Mavic mini vs. mini 2)
  • Mavic mini var. Satıp mini 2 mi alsam?
    gibi sorularınız cevabı, bütçeniz ve mini 2’nin özellikleri ile, bunlara ne kadar ihtiyaç duyup duymadığınız konusuna bağlı.

O zaman birlikte, Dji Mini 2 ‘nin özelliklerine ve Mavic Mini ile aralarındaki farklara bir göz atalım.

[toc]

Mavic Mini 2 ‘de neler yeni? Mavic mini karşılaştırma

Bir süredir, pandemi koşullarının izin verdiği ölçüde, Mavic mini kullanıyorum. Dji Spark döneminde takip etmeye başlamıştım drone dünyasını ve Mavic mini çıkınca da kararım netleşti. Özellikleri giriş seviyesi bir drone için yeterli özelliklere sahip, ve fiyatı da bütçeyi çok zorlamayacak olunca, bir tane satın aldım. 2.7K video ihtiyacımı fazlasıyla karşılayan bir çözünürlüktü. Görüntü kalitesini de izlediğim videolardan gördüğüm kadarıyla beğenmiştim. Hafif bir drone olunca, rüzgar direnci konusunda tereddütlerim vardı ama gimbal bir seviyeye kadar iyi iş görüyordu. Bu özellikleri ile, önümüzdeki bir kaç sene (daha iyi bir fiyat/performans ürünü çıkana kadar) pek çok kullanıcının ihtiyacını karşılayacağını düşünüyorum. Yaptığım drone videolarına buradan göz atabilirsiniz.

Öte yandan, teknoloji hızla gelişiyor ve ihtiyaçlarımız sınırsız. Dolayısıyla, her tür üründe geliştirmeye açık noktalar var.
Bu drone özelinde de, daha yüksek çözünürlük, daha iyi bir rüzgar direnci ve bazı profesyonel drone kullanıcılarının beklediği RAW formatında kayıt seçeneği, beklenen iyileştirmeler arasındaydı. Çıkmadan önce mini 2’den beklenenleri yazmıştım. Bakalım beklentileri karşılamış mı?

Dji Mini 2 – Dji muhtemelen bu ikinci versiyon için hazırlığını çoktan yapmıştı.

Dji Mini 2 yeni özellikler – Neler yeni?

Genel olarak, tüm öne çıkan özelliklerin geliştirildiğini söyleyebiliriz. Dji bu konuda Canon’un Eos M50‘de olduğu gibi cimri davranmamış. “Güncelleme” ‘nin hakkını vermiş.

Dji mini 2 ‘yi tercih etmeniz için 10 nedeni / iyileştirmeyi aşağıya sıraladım. Bunlarla ilgili kendi mavic mini tecrübelerimi de paylaşıyorum.

4K, 30 FPS Video

Ne kadar yüksek çözünürlük o kadar iyi. 4K artık görüntü standartı haline gelmiş durumda. Aynı zamanda 100mbps hızında veri aktarabildiği için daha fazla bilgi ile görüntünüzün daha kaliteli olacağından emin olabilirsiniz. Kıyaslama açısından mavic mini’de bu hız 40mbps idi. Konu fotoğraf ve video olunca, esas kıyaslamayı fotoğraf makineleri ile yapmak daha iyi bir fikir verebilir belki. Kullandığım Canon Eos M50 modeli için bu değer 120mbps.

Dji mini 2 4K
Dji mini 2 4K Kamera

4K çözünürlüğün bir başka faydası da zoom kısmında, ona biraz daha aşağıda anlatacağım.

Mavic mini: Burada, fiyatına göre Mavic mini’nin de iyi iş çıkardığını söylemek lazım. Yedek drone veya farklı bir açı isteyen profesyonel bir fotoğrafçı / videographer değilsen, çoğu ekranın desteklemediğini de göz ününde bulundurarak bu çözünürlüğe ihtiyaç duymayacaksın. Youtube’a yükleme yaparken kötü bağlantısı olanlar var. Kota problemi olanlar var. Bilgisayarda video düzenleme yaparken, bilgisayarı büyük dosyaları kaldıramayanlar var. Yani var da var. İhtiyaçlarını ve imkânlarını değerlendirmek, ve bu doğrultuda karar vermek gerek.

Dji mini 2 Tanıtım videosu

RAW Image

Teknik detayına girmeyeceğim. Kabaca, fotoğraf ile daha profesyonel düzeyde uğraşanların, bilgisayarında daha rahat düzenleme yapmasına yarıyor. İhtiyacı olanlar zaten ne olduğunu biliyor ve fotoğraf makinesi, kamera, drone vs alırken bu doğrultuda karar veriyor. İlk kez duyuyorsan bu özelliği aramana gerek yok. Muhtemelen uzunca bir süre daha zaten kullanmayacaksın. Buradaki bilgi pro’lar için 😉

Daha fazla güç

Dji mini 2 ‘nin bu özelliği, mavic mini’de yaşanan bazı sıkıntıların önüne geçecek. Ulaşılabilir bu fiyatla bir çok kişinin ilk drone’u olduğu için, rüzgarlı havada kontrolü kaybedenler, uzak bir yerlerden toplayanlar olmuştu. Ağırlık düşük olunca bu risk her zaman var elbette ama, mini 2 bu açıdan kesinlikle daha iyi.
Ne kadar iyi? derseniz, Mavic mini saatte 28.5 km hıza kadar olan rüzgarla baş edebiliyordu. Dji’a göre mini 2’de bu direnç 38.5 km/s ‘e çıkarılmış.

Mavic mini: Ticari amaçlı çekim yapmadığım için, müşterinin dilediği saatte, dilediği yerde uçuş yapmak gibi bir zorunluluğum yok. Öyle olanlar zaten daha yüksek modeller kullanıyorlar. Sadece hobi olarak uçuş yaptığım için rüzgarlı havalarda uçurmak gibi bir fantaziye de girmiyorum. Hangisini kullanırsanız kullanın, havadaki rüzgar ile yer seviyesindeki rüzgar hızının eşit olmayabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Mini 2 kullanıyor olsaydım da, mavic mini ile uçmayacağım bir havada, sırf daha güçlü diye mini 2’yi zorlamazdım.

Zoom, Zoom, Zoom…

Bu güzel işte. Her ne kadar 4K’da görüntü kaybı olmadan zoomlayamasanız da, 4K çekim yapabildiği için, kaliteyi azaltarak 1080p ‘de görüntü kalitesinden kayıp olmaksızın zoom yapabilirsiniz.

  • 1080p – 4x Zoom: 2x kayıpsız zoom + 2x kayıplı zoom
  • 2.7K – 3x kayıplı zoom
  • 4K – 2x kayıplı zoom

Görüntü kaybı olsa bile, elinizin altında zoom olması güzel bir olay. Ben yakınlaşabilecek kadar şanslıydım. Ama her zaman böyle bir şans olmayabilir. Dolayısıyla elinizin altında bir zoom seçeneği olsun istersiniz. Ne zaman ihtiyaç duyacağınız belli olmaz.

Dji mini 2 zoom
2x olsun, kayıpsız olsun, bizim olsun 🙂

Daha uzun uçuş süresi!

Dji mini 2’de uçuş süresi daha uzun. Hem de taaaammm “1 dakika” 🙂
Evet çok fark yok gibi görünüyor ama olumlu açıdan bakarsak, aynı ağırlıkta, daha güçlü bir cihazı, kısa da olsa daha uzun süre havada tutabiliyor olmak güzel. Bazen eve dönmekle, ileride bir yerlerde yere çakılmak (suya düşmek) arasındaki belirleyici etken olabilir.

Mavic mini: Havalanmadan önce nerelerde dolaşacağınız, neleri kaydetmek/fotoğraflamak istediğinize karar verirseniz, tek batarya bile size yeterli süreyi verecektir. (yaklaşık 22-23dk.) Fly more combo aldıysanız, çekimlerinizi yaptıktan sonra o civarda bir süre keyfi olarak takılabilirsiniz.

OcuSync 2.0

Mini 2 ile ne kadar uzağa uçabilirsiniz?
Drone kullanıcılarının merak ettiği konulardan bir de menzil. X marka/model ile bilmem kaç kilometre uzağa gittim tarzı videolara youtube’da sıkça rastlayabilirsiniz. Sizin için de önemliyse, mini 2 tam size göre. Dji’a göre, Ocusync 2.0 teknolojisi ile 10km.’ye kadar bağlantı kopmadan ulaşmanız mümkün. Gerçek hayatta, bunun yarısı kadar olsa bile, çok güzel bir menzil. Bunu “Dji yalan söylüyor” anlamında söylemiyorum tabii ki. Çevre koşulları optimum olmadığı için (açık alan vs şehir merkezi) bu menzil düşebilir.
Bir çok ülke tarafından kabul gören kurallara göre, uçuş süresi boyunca drone’un “görüş alanı”nda kalması gerekiyor. Bugün üretilen bir çok drone, görüş limitlerinin daha ötesine gidebilecek teknolojiye sahip.
Bana göre bu özellik ile ilgili esas güzel olan, daha yakın mesafelerde uçarken de, (mesela 1km.) kullanıcıya bağlantı açısından ekstra güven vermesi. Bağlantı koptu mu?, Şimdi mi kopacak? gibi kaygılar taşımadan rahatça uçabilirsiniz.

Mavic mini: Menzil arayışına hiç girmedim. genellikle gittiğim yerde yakın çevreyi çekmek istediğim için 500-600 metre çapında uçuşlar yeterli oldu. Zaman zaman test amaçlı 800-900 metreleri denedim. Bağlantı kopunca geri döndüm. Bağlantı kopmadan da bu mesafelerden geri döndüğüm zamanlar oldu.
5km ileride ilginç bir şey olduğunu yukarıdan görürsem, motoruma, arabama atlayıp oraya gidip çekim yapabilirim. Karaya yakın bir adayı çekmeyi planlamıyorsanız, size de aynısını tavsiye ederim. 🙂

Güncellenmiş / iyileştirilmiş kumanda

Mavic mini kumandası biraz daha “ucuz” duruyor. Kalitesiz değil, yeterli. Ama, “ucuz” işte.
Mini 2 ‘nin kumandası, hem görünüm hem de, telefonun bağlandığı yer olarak (üstte) kesinlikle daha güzel ve kullanışlı.
Daha üst bir model olan Mavic Air 2 ile aynı kumanda.
Mavic mini set olarak daha az yer kaplıyor ama, sınırlı yeri olan kullanıcıların bile (motosiklet) daha kaliteli bir kumanda kullanmak adına yer konusunda şikayet edeceklerini sanmam.

Telefonun bu şekilde üstte kullanımı çok daha rahat

Daha kaliteli pervaneler

Saklama sırasında Mavic mini kanatlarının deforme olduğu, arıza verdiği durumlar mevcut. (yazılımsal olarak olduğunu belirten görüşler de var – sol arka kanat/motor) Bu şikayetleri değerlendiren Dji, Mini 2’de daha farklı kanatlar kullanmış. Direkt elime geçip de inceleme şansım olmadı ama, parça numarası farklı. (fotoğraf ve videolarda da daha kaliteli görünüyor)

Panorama çekimi – Panoramik çekim

Yine farklı karelere ve görüş açılarına ilgi duyuyorsanız ilginizi çekebilecek bir özellik. Quickshots (hızlı çekim) seçenekleri arasında 3 tane hazır panoramik çekim seçeneği var. Detayına girmeyeceğim ama isimlerinden zaten az-çok neler olduğu da anlaşılıyor. Sphere (Küresel), 180, Wide (Geniş açı)

Hızlı dosya transferi

Dosya transfer hızı 20mb/s olarak güncellendi. Özellikle yüksek çözünürlüklü kaydettiğiniz uzun videoların aktarılması oldukça zaman alabiliyor. Muhtemelen kullanırken farketmeyeceksiniz bile ama, 5 dakika süren dosya transferi işleminizin, geliştirme öncesi 30-40 sürebileceğini düşünürseniz, ne kadar iyi olduğunu anlayacaksınız. 🙂

Ekstra “hızlı çekim” modu

Mavic mini ile kıyaslandığında Mini 2’de fazladan bir de hazır/hızlı çekim (Quickshots) modu bulunuyor. Uçuş odaklı olmadığınızda, ailece, arkadaşlarınızla gittiğiniz bir piknik veya benzeri bir etkinlikte, hızlıca bulunduğunuz ortamı görüntüleyip indirmek için bu hazır uçuş+çekim modları oldukça kullanışlı.
Mini 2 quickshots için hazırlanan bu video, İngilizce olsa da gayet anlaşılır.

Takip modu? (Follow me)

man wearing red jacket doing peace sign

Hızlı çekimler sırasında hedef olarak bizi görebilen Mini serisi, maalesef henüz bizi takip edemiyor. Spark gibi 2 nesil öncesinde bile bulunan bir özelliği, neden hala bu dronelara koymazlar anlamak mümkün değil. Tamam, ticari olarak daha üst model falan diyeceksin de, üst modeller bunu yaptığını yapmıyor işte kardeşim. Ehliyet durumu ayrı, motorcu tayfa için yer sıkıntısı ayrı. Neyse parası al ama şu seriye takip özelliğini koy artık. Çok gelişmişini de (en azından ben) istemiyoruz. Ama giriş seviyesinde bir takip bulunsun en azından. Kaç para ulen bi takip???

Hangi telefon? Yeni telefon ister mi?

Note 9 ile problemsiz olarak kullanıyorum. bazı telefon modellerinde problem yaşanabiliyor. Değişik yurtiçi ve yurtdışı forumlarda şikayetler okudum. Tam olarak nerede yer alır bilmiyorum ama, Dji’ın internet sitesinden telefon uyumluluğunuzu kontrol etmek iyi olabilir. Sonra sürpriz olmasın.

Düşünceler

Mavic mini kullanıcısı olarak, herhangi bir şikayetim yok. İyileştirmelere rağmen, değişikliğe gitmek gibi bir niyetim de yok. Yani bu yeni özellikler, beni mini’yi değiştirmeyi düşünecek kadar heyecanlandırmadı açıkçası. (Belki, takip özelliği etkili olabilirdi.) Ufukta öyle bir seçenek görünmüyor henüz. Bu tabii işin kolay kısmı.

Ya olmasaydı ve Mavic mini ile Mini 2 arasında kalıp, ikisinden birini tercih edecek olsaydım???

Daha ucuza bulunabilir elbette ama bugün itibariyle bu iki drone’un fiyatları Vatan bilgisayar’da aşağıdaki gibi.
(Özel bir nedeni yok. Her model, her zaman, her yerde bulunamayabiliyor. Burada yer aldığı için fiyatları oradan aldım)

Dji mini 2 Fiyatı – Dji mini fiyat kıyaslama

Tek batarya kısa çekimler için yeterli olsa da, daha uzun süre tadını çıkarabilmek için 3 bataryalı “fly more” setlere yönelmenizi tavsiye ederim. Gezerken çekim yapanlar için, batarya konusunda sıkıntı yaşamamak önemli olacaktır.

Mavic mini (Fly more)3.500 TL.
Mavic mini 2 (Fly more)6.000 TL.
Mavic Air 2 (standart)8.000 TL.
Mavic Air 2 (Fly more)10.000 TL.
Mavic Mini fiyat, Dji Mini 2 fiyat, Mavic Air 2 fiyat, Mavic air 2 fly more combo fiyat

Siz ne dersiniz? Sıfır mı, öğrenene kadar ikinci el mi? ya da başka bir marka mı değerlendirilmeli?

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Kişisel beklentilerle alakalı tabiii ama, mini’nin gimbali sparktan daha iyi. Sırf bu nedenden dolayı bile, mini tercih edilebilir. Neticede havada kalmaya çalışan bir aletle görüntü almaya çalışırken, stabilizasyon önemli.

  2. Bütçe varsa tabii air 2 tartışılmaz. Ama, hani biraz da amatör çekimlerden ziyade, bu işle ciddi ilgileniyor olmak lazım. (Youtube vs) Çünkü africa twinlerin 18.000’lik çanta seti kadar olmasa da, ciddi bir yatırım 🤣🤣🤣

  3. Uzun süreli çekimler yapılmayacaksa, tek batarya daha uygun fiyatlı tabii. (Y) Daha iyi bir ürün için, batarya feda edilir.Tek sıkıntı turlarda şarj problemi olabilir, onun için de bütçe müsait olduğunda ilave batarya alınır. Var mı çekimleri izleyebileceğimiz youtube kanalı?

  4. yok daha yeniyim. Bu gün 1000 tl lik bataryayı 4 dolumda 600 e aldım 😊. Telegram varsa bi kaç video atabilirim ham şekilde.Telegramda videoda kayıp olmuyormuş deniyor

Yorum yaz | Görüntüle

Başa dön tuşu

Dengeliyorum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et