Motosiklet

V Strom 250 SX İnceleme | vs. Ktm 250 Adv.

Suzuki V-Strom 250 SX inceleme yazısı, aklımda olan bir şey değildi aslında. Ama forumlarda bir arkadaşın sorması üzerine kısaca bir göz attım ve bir önceki nesil ile olan farklarını görünce ilgimi çekti. Sen de bu motor ile ilgileniyor, önceki nesil V Strom 250 ile farklarını merak ediyor, alternatifleri ile kıyaslamak istiyorsan, detaylar bu yazıda.

V-strom 250 SX
V Strom 250 SX teknik özellikler ve inceleme

V Strom 250 SX Teknik Özellikleri

Detaylara girmeden önce, V Strom 250 SX teknik özelliklerini merak eden arkadaşlar için tablomuzu aşağıya bırakalım. Motosikletin teknik özellikleri, bir önceki nesil V-Strom 250 kullanıcıları için de bariz bir farkı ortaya koyuyor. Suzuki; yeni nesilde çift silindir yerine, tek silindir motor kullanmayı tercih etmiş. Farklarına yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğim ama, önce SX’i biraz daha yakından tanıyalım.

Motor249cc. , tek silindir, 4 zamanlı, SOHC, yağ soğutma
Maksimum Güç26.5 hp @ 9300 rpm
Maksimum Tork22.2 Nm @ 7300 rpm
AktarmaZincir
Ön FrenTek disk
Arka FrenDisk
Ön süspansiyonTeleskopik
Arka süspansiyonSwing Arm
Ön lastik100/90-19” Tubeless
Arka lastik140/70-17” Tubeless
Ebat2180mm x 880mm x 1355mm (uzunluk x genişlik x yükseklik)
Sele yüksekliği835mm.
Yerden açıklık205mm.
Depo Kapasitesi12 lt.
Yakıt Tüketimi
Ağırlık167 kg.

V Strom 250 SX motoru – Tek silindir-Yağ soğutma?

Motor tipinde, silindir tercihinin yanında, soğutma olarak da yağ soğutmanın tercih edildiğini görüyoruz.
Her ne kadar genel eğilim sıvı soğutmadan yana olsa da, hava ve yağ soğutmalı motorlar yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. Bu açıdan eleştirmek çok doğru olmaz. Ama, bir önceki nesilde sıvı soğutma varken, yeni modelde de çift silindir, sıvı soğutmalı bir motor bekleyenlere de kızamayız.

Global olarak daralan ekonomi ve artan maliyeleri düşünürsek, firmaya hak da verebiliriz. Motor yapısını daha basit tutmak, hem üretim sürecini rahatlatıyor, hem de maliyetleri aşağıya çekiyor.
Tabii kullanıcı olarak, sizin ne gibi problemlerle uğraştığınız, bizim zerre umurumuzda değil. Biz, sonuca bakarız. Sağlam bir motoru, sağlıklı bir soğutma ile bize sunduğun sürece problem yok. Bu arada, maliyetlerde oluşan farkın en azından bir kısmını kullanıcı lehine kullanırsın artık. 😉 Üstünü Doğan’la kendi aramızda halledeceğiz. (Doğan Trend)

Yağ soğutma ile ilgili tereddüt yaşayan varsa, onların da içini rahatlatalım. Pulsar 250 de yağ soğutmalı olarak çıktı ve ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Onun ne kadar iyi olduğunu henüz bilemesek de, en azından Suzuki ‘ye daha fazla güvenebiliriz.
Adamlar, “Motorlarda kullanılan yağ soğutma işini biz başlattık.” diyor. V Strom 250 SX ‘de kullandıkları sisteme de, adını da başına ekleyip “Suzuki Oil Cooling SystemSOCS demiş.

Kişisel görüşüm Suzuki ‘nin kaliteden ödün vermeyerek dayanıklı ve problemsiz bir motor üretmiş olacağı doğrultusunda, ama yine de çift silindir olmasını tercih ederdim.

Tasarım

Daha önce bir V-Strom 250 sahibi olmamanın tek nedeni far tasarımı ise, bu model ile problem ortadan kalkmış. 🙂 Genel olarak kafa ve gaga tasarımı da bir önceki nesilden daha güzel. Beğeneni var mıdır bilmem ama, adventure motor ve yuvarlak far ikilisi çok da uyumlu bir ikili değildi.
Arkaya doğru uzanarak depoyu saran bir karenaj tasarımı var. Görüntü olarak güzel ama, bağlantı vidalarının açıkta olması eksi hanesine yazılıyor. Bir diğer eksi de bu bölümdeki siyah parçaların alışılmış renk kodu ile “piano black” olması. Alındığı gibi kaplama, pad; hatta ikisini birden yapmak lâzım. O parçanın çizikler içinde kalmaması için, motorun, üçlü koltuğun yanında seninle birlikte uzanması gerekiyor. Aktif olarak kullanılan bir motosiklette, o parçaların çizikler içinde kalması çok da uzun sürmez.
Her ne kadar dizleri dayayacağınız bölüm için ayrı bir parça kulllanılmış olsa da, o piano black bölüm, hassas kullanıcıları rahatsız etmeye yeter.

Aynı şekilde, egzoz çıkışı da çift çıkış ile güzel bir görüntü verse de, yine piyano siyahı. 🙁

V Strom 250 SX detay görüntüleri
V Strom 250 SX detay görüntüleri

V-Strom 250 SX , yüksek gidon ve dik oturuş ile sürücü için keyifli bir motor. İki parça sele kullanılmış ve artçı selesi de, 250cc. bir motor için oldukça geniş görünüyor.
Bu motorda rahat edemezsen, bu hacimde hangi motorda rahat edebilirsin bilmiyorum.

Kuyrukta standart olarak gelen arka çanta bağlantı aparatını beğendim. Neticede yol odaklı bir adventure motosiklet üretiyorsan, arka ve hatta yan çanta kullanılacağını tahmin etmek zor değil. En azından arka çanta bağlantısı için ekstra ücret ödemeyeceğini bilmek güzel.
Daha da güzel olanı, bunun tasarım aşamasında planlanmış olması. Bu şekilde tasarlanmayan motosikletler için, sonradan parça uydurması sıkıntılı oluyor. Ya güzel görünmüyor, ya da motosikletin sağına soluna delikler açmak gerekebiliyor. Hepsi bir yana, kuyruk ona göre tasarlanmadığı için, şasi bile zarar görüyor.

Yol – Arazi durumları ?

Önce adını koyalım. Bu motosiklet yol odaklı bir motosiklet. Jant türünden tutun, piyano siyahı detaylara kadar yol için olduğunu ortaya koyuyor zaten. Diğer yandan hoşuma giden bir yönü, alt kısmın yerden yüksekliği oldu. Şehir trafiğine yukarıdan bakmayı sevenlerin hoşuna gidebilecek bir motosiklet.

Ön tekerlek için 19″ jant seçilmiş.
Yani, yoldaki her bir çakıl tanesini hissetmeden yolculuk yapabilirsin. Aynı zamanda yerden yüksekliğe de katkı sağlıyor.

V Strom 250 SX ; 205mm. yerden açıklık ile beni şaşırttı açıkçası. Beklemiyordum. Sorsalar, bir çok kişinin de tahmin edebileceğini sanmam.
Aşağıda kıyasladığım Ktm 250 Adv. nin bile üzerine çıkmış. Çok kullanıldığı için MT-07 ‘nin de yerden açıklığını vereyim burada. Sadece 140mm. Nc 750X için bu değer 145mm. Onların girdiği her yere rahatça dalabilirsin yani. 🙂
Arazi için sadece yerden açıklık yeterli değil tabii, ama en azından dengesiz belediyelerin, dengesiz kasislerine girdiğinde; altının vurmayacağına emin olabilirsin.
Hasta ruhlu belediyeleri saymıyorum.
Bütün yüksekliğine rağmen, altını vurmayacağımızın garantisi yok. Çünkü, bizim memlekette sınır yok. Her şey mümkün.

Teknolojik oyuncaklar?

Renkli ekran modası 250cc. ‘lere kadar düştü artık. İnsan sıfır alırken olsun istiyor tabii, ama olası bir sıkıntı durumunda çuval dolusu parayı da yedek parçaya ödemek istemiyor. Şu anda sıfır bir motosikleti incelediğimizden, bu motosiklette de renkli ekran beklerdim ama, yok. En azından sürücünün zaman zaman işlerini kolaylaştıran telefon (iOS & Android) bağlantısı var ve navigasyon komutlarını da ekranda görüntüleyebiliyorsun.
Sürüş desteklerine de gelmek isterdim. Ama bizi karşılayabilecek bir sürüş desteği olmadığı için, ortada kaldım.
Tamam hadi kaydırmalı debriyaj yok diyelim. Hiç değilse; debriyajla, ön frene ayar vidası koyaydın arkadaşım. Biraz ayıp olmuş.
Sen bilirsin. Ben eksilerin arasına yazarım bunu.

Kime uygun?

Bütün bu 19″ jant, yerden açıklık gibi durumların bir de eksi yönü var tabii. Sele yüksekliği bir önceki V-strom ‘a göre 3.5 santimetre daha yukarıda. Yani bu motosiklet ile ilgileniyorsan, ilk olarak bakman gereken yerlerden biri iç bacak uzunluğun. Başlangıç motosikleti olarak düşünüyorsan ve boyun uzun değilse diğer motosikletleri değerlendirmelisin. Sele çok alçak sayılmaz.

Boy ile ilgili bir sıkıntı yoksa, ilk motosiklet olarak da, daha düşük hacimden geçmek için de tavsiye edilebilir bir model. Asfalt ağırlıklı turlar, arada keyifli köy yolları, kamp rotaları düşünenler için konforlu bir yol arkadaşı olur.
Bir önceki V-strom 250 ile kıyaslandığında daha geniş bir motosiklet olmasına rağmen, şehir içinde de keyifle kullanabilirsin. Neticede 250cc hacminde bir motosiklet. Ağırlık açısından çok büyük bir kütle ile mücadele etmek zorunda değilsin.

V-Strom 250 vs. V-Strom 250 SX

Yazının genelinde de aradaki farkları vurgulamaya çalıştım ama, kısaca burada bir daha bakalım. Değişen çok şey var.

Motor önceki nesilde çift silindir iken, artık tek silindir.
Motor gücü artmış ama, tork daha düşük. Üstelik maksimum güç de 9300 devirde alınıyor. Yani tork/güç peşindeyseniz bu motor size göre değil. Fıtı fıtı gezicem, “smooth” (pürüzsüz) takılıcam diyorsanız, uyar.
Ön jant çapı arttırılmış. (Şahsen severim 19″ jantları) Bana göre artılarından.
Daha uzun, daha geniş ve daha yüksek. Trafiğe yukardan bakmak istiyorsanız…
Sele, yeni V Strom 250 SX ‘de daha yüksek. (3.5cm.)
Yerden açıklık arttırılmış.
Depo kapasitesi daha düşük ama 300+ km. leri rahat göreceği için, bunu eksi olarak görmüyorum.
21kg. daha hafif. Oldukça büyük bir fark.

Kişisel görüşüm, özellikle ülkemizde ve böyle bir dönemde, fiyatın belirleyeci olacağı yönünde. Geldiği dönemde ikinci el V-strom 250 fiyatlarını kontrol eder, ona göre tercih yapardım.
Bu bölüm sadece ikisi arasında kalanlar için. Diğer yandan, alternatifin yine bir Suzuki olmak zorunda da değil.
Asfalttan çıkmayacaklar için başka alternatifler de var, ama biz daha havalı olan “Adventure” kısmına bakalım.

250 SX vs. 250 Adv

V Strom 250 SX vs. Ktm 250 Adventure

Çift silindirde gözüm yok; tek olsun, benim olsun, benim bir tekim olsun diyorsan, Ktm 250 Adventure ‘a bakalım bir de.

Bu arada kendileri 250cc motosiklet fiyatları listemizin zirvesinde yer alıyor. Teknik özelliklere baktığımızda Ktm 250 Adventure açık ara bu karşılaştırmanın kazananı olur.
Sıvı soğutma, güç, tork, ters maşa hep Ktm lehine. Araziye girilecekse, yerden açıklık konusunda da V_strom 250 SX ‘den geri kalmıyor.
V Strom 250 SX ‘in bu saydığım konularda 250 Adv ile başa çıkabilmesinin tek yolu, önemli ölçüde daha ucuz olması.

Fiyat haricinde sadece iki konu Ktm 250 Adv almanın önüne geçebilir. Birincisi 85.5 santimetre olan sele yüksekliği.
Diğeri biraz daha can sıkıcı. Ktm 250 Adventure yüksek fiyatına rağmen, problemsiz bir motosiklet değil maalesef. Sabıka dosyası biraz kabarık. Burada detaylarına girmeyeceğim ama sicilini iyice inceledikten sonra karar vermekte fayda var.

Bir ufak notu da Ktm için bırakalım buraya. 🙂 Ya arkadaş niye güç ve tork devirlerini yazmıyonuz ki. 15.000 devirde üretmiyorsun herhalde o gücü. Bak Suzuki’ye, aslanlar gibi yazmış yüksek de olsa 9.300 deviri. Utanmasana çocuum.
Ne Ktm’nin global sitesinde, ne de Spormoto’da bulamadım değerleri.
Bu arada Spormoto da bir ara düzeltir inşallah hatalı ağırlık bilgisini (156kg.)

V-Strom 250 vs. V-strom SX vs. Ktm 250 Adv

MODELV-Strom 250V-strom 250 SXKtm 250 Adv
Motor248cc. , çift silindir, sıvı soğutma249cc. , tek silindir, SOHC, yağ soğutma249cc. , tek silindir, sıvı soğutma
Maksimum Güç24.7 hp @ 8000 rpm26.5 hp @ 9300 rpm30 hp @ ? 9000
Maksimum Tork23.4 Nm @ 6500 rpm22.2 Nm @ 7300 rpm 24 nm @ ? 7500
AktarmaZincirZincirZincir
Ön süspansiyonTeleskopikTeleskopikTers Maşa
Arka süsp.Swing ArmSwing Arm?
Ön lastik110/80 17″100/90-19” Tubeless100/90 19″
Arka lastik140/70 17″140/70-17” Tubeless 130/80 17″
Ebat (U x G x Y)2150 x 790 x 12952180mm x 880mm x 1355mm 2154 x 900 x 1430
Sele yüksekliği800mm.835mm.855 mm.
Yerden açıklık160mm.205mm.200 mm.
Depo Kapasitesi17.3 lt.12 lt.14.5 lt.
Yakıt Tüketimi3.1 lt.
Ağırlık188kg.167 kg.177 kg.

V Strom 250 SX Türkiye’ye gelecek mi?

Suzuki ‘nin 2022 yılı Aralık ayında Hindistan’daki toplam motosiklet satış rakamının 63.912 adet olduğunu düşünürsek, V Strom 250 Sx için ilk hedefin Hindistan olması hiç şaşırtıcı değil. Avrupa ve Amerika’daki Suzuki sitelerinde çok fazla bilgi bulmak mümkün değil. Hintliler ise aktif olarak kullanmaya başladılar bile.

Bizdeki yansıması da; Doğan Trend‘i aramam neticesinde; yetkili arkadaşımızın belirsizliği teyit etmesi doğrultusunda oldu. Bu yaz sezonunda Türkiye’de görmek büyük sürpriz olur. V Strom 250 SX için ; yüksek kârlılık veya yüksek sürüm beklentisi olmadan hamle yapmalarını beklemem.

BS6 vs. Euro 6

Motosiklet piyasasını artık Hint pazarından takip eder olduğumuz için, ufak bir bilgiyi de buradan vermiş olayım. Sıkça karşılaşacağınız BS standartı, bizim de kullandığımız Euro normlarına karşılık gelen bir Hint standartı.
BS6 ve Euro6 standartları, üst limitler olarak aynı. Hindistan için bazı ufak düzenlemeleri varmış ama detaylarını araştırmadım.

V Strom 250 SX yakıt tüketimi?

Araştırmalarım sırasında görebildiğim kadarıyla 100 km. de 3 litrenin altında. Bu açıdan ekonomik bir motosiklet olduğunu söyleyebilirim.

Türkiye’ye gelir mi?

Suzuki Türkiye distribütörü Doğan Trend Otomotiv tarafında kesinleşen bir bilgi bulunmuyor. Ama 3 ay uzun bir zaman. Fuara kadar bekleyip, göreceğiz.

Fiyat?

V Strom 250 SX için fiyat beklentim, Ktm 250 Adventure ‘dan 25.000 tl. gibi daha ucuz olması. Diğer model fiyatlarını değerlendirmeden sadece Ktm üzerinden yapıyorum bu yorumu. Kabaca Ktm 250 Duke fiyatına diyelim. 😉

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Bildiğim kadarıyla bu model, DL 250 modeli baz alınarak Hindistan’da üretilen ve yine Hindistan pazarında satılan bir model. Orjinal Japon Suzuki değil ve başka ülkelerde pazarı yok diye biliyorum.

    1. Eoru normları açısından uyumluluk sorunu yok. Ama talep meselesi.
      Yazıda detaylandırıldığı üzere, önceki DL250’den tamamıyla farklı bir motor.

  2. Bu model gelirse eğer, 250 cc deki model boşluğunu doldurur. Yabancı sitelerdeki motosiklet sevdalısı kullanıcılara sordum, Euro 5 olarak bu modelin satışta olduğunu söylediler. Bizlere yalan söylediklerini ifade ettiler yabancılar.

Yorum yaz | Görüntüle

Başa dön tuşu