Bal Kabağı Feneri Nasıl Yapılır?
Cadılar Bayramı’na günler kala, bal kabağı feneri yapmanın tam zamanı.
Fenerini istersen çocuklarla eğlenceli bir aktivite olarak, istersen de kendine keyifli bir lamba yapmak için oyabilirsin.
Elbette bal kabağı kadar sağlıklı bir gıdayı ziyan etmek olmaz, fenerini oyarken içinden çıkanları tüketmek için bal kabağı tatlısı dışında bu lezzetli bal kabağı çorbası tarifini de deneyebilirsin.
Bal kabağından fener oyup evlerin kapısının önüne koyma fikri, orjinali bir pagan inanışına dayanan cadılar bayramı gününde (paganların samhain günü) dünyayı ziyaret ettiği düşünülen kötü ruhları korkutmak için çıkmış. Bu nedenle bal kabağı fenerleri genellikle kızgın suratlı olsa da, sen istersen sevimli bir tane de yapabilirsin.
İşte bal kabağı feneri yapmanın ve sonrasında onu mümkün olduğunca uzun süre saklamanın ipuçları:
Aşağıdaki maddeleri takip ederek siz de evde oyulmuş bal kabağı feneri yapabilir, ve mümkün olduğunca uzun süre saklayabilirsiniz.
Bal Kabağı Feneri Yapma
1- Bal kabağının saplı olan kısmını bir kapak gibi kes.
2- İçini büyük bir kaşık ya da el küreği yardımı ile boşalt.
3- Üzerine oymak istediğin deseni kurşun kalem ya da başka silinebilir bir kalem ile çiz.
4- Sivri uçlu bir bıçak ile çizgilerin üzerinden oymaya başla. Bıçağa alternatif olarak uygun biçimdeki kurabiye kalıplarını da kullanabilirsin. Ya da kabakta delikler açmak için matkap kullanabillirsin ancak çok dikkatli ol çünkü bu yöntemle kabağını kolayca mahvedebilirsin.
5- Oyma işlemi bittiğinde bal kabağı fenerin hazır olmuş olacak. İçinde bir mum yakıp kapağını kapatabilirsin. Fenerinin daha uzun süre dayanmasını istiyorsan, mumu yakıp kapağı kapatmadan önce aşağıdaki bir kaç maddeyi de uygulaman gerek.
Bal Kabağı Feneri Saklama
1- Eğer fenerinin içinde mum yakmayacaksan, nemli bir havada dış mekanda bırakacaksan, bal kabağın kolayca çürür. Bal kabağının içinde birikip çürümeye neden olacak sıvının fazlasının dışarı daha kolay çıkması için bal kabağının altına bir kaç delik açmalısın.
2- Bal kabağının çürümemesi için silika jel paketleri de kullanabilirsin.
3- İçinde devamlı mum yakarsan ya da kuvvetli güneş altında bırakırsan, dehidrasyon yüzünden bal kabağı feneri 1 günde bozulabilir. Bunu önlemek için oyma işlemi sonrasında kabağının bütün yüzeylerine bir fırça yardımı ile zeytinyağı ya da vazelin sür.
4- Bal kabağı feneri ne kadar önlem alsan da 3 günden fazla dayanmaz. O nedenle cadılar bayramına bal kabağı fenerin olmadan girmek istemiyorsan, kabağını en fazla 3 gün önceden oy.
Önemli uyarı:
Boşu boşuna “Bal kabağından fener oymak falan yok bizim geleneğimizde!” gibi sözler sarf etme, bundan keyif almayacak çocuk var mıdır sence? Tiplere bak! Bırak eğlensin yavrucaklar…