Vize Konusu = Saygı Konusu
Vize konusu ile ilgili internet üzerinde çok sayıda kaynak var. Dolayısıyla okuyacağınız yazı, bir başka Schengen yazısı olmayacak.
Avrupa Birliği’nin yeni almış olduğu karar doğrultusunda, “batılı” ların vize konusuna nasıl baktığına bir göz atalım istedim.
Amerika’dan , Avrupa Birliği’ne Tepki!
AB, önümüzdeki yıldan itibaren Abd dahil 60 ülkenin vatandaşlarından vize başvurusu ve onay isteyeceğini açıkladı.
Amerikan vatandaşları için ETIAS (Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi) başvurusunun 8 dolar civarında olması bekleniyor.
Resmi açıklama olmasa da, eski Abd başkanının açıklaması olması nedeniyle dikkate değer bir açıklama yaptı Trump.
“Askeri koruma ve ticaret dahil her şeyi veriyoruz. Şimdi ise, Avrupa’ya gitmek için onlara para ödememiz gerekiyor. Amerika’ya saygı kalmamış. Başkan olarak buna izin vermeyeceğim.“
Üç tane cümle, yıllardır vize konusunda şikayet eden milyonlarca kişinin söylemlerini özetler durumda.
İnsan hakları ve özgürlükler konusunda mangalda kül bırakmayan Avrupa ülkeleri, İngiltere ve Amerika; vize konusu açılınca “seyahat özgürlüğü” denilen kavramı unutuyor nedense. Bu örnekte görüleceği üzere, bir de birbirlerine düşmüş durumdalar.
Uluslararası Seyahat Özgürlüğü:
Bir ülke sakininin, pasaport ve diğer gerekli belgelerle, diğer ülkeleri ziyaret edebilme hakkıdır. Bu, farklı ülkelere turistik amaçlarla, iş amaçlı veya eğitim için seyahat etme özgürlüğünü içerir.
Vize konusu ; insani bir hak olmaktan çıkarılmış ve turizm ekonomisinin önemli gelir kapılarından biri olmuş durumda.
Vize konusu gelir kapısı
Özellikle Avrupa Birliği’nde ekonomik durumları çok da iyi olmayan ülkelerin, vize konusunu gelir kapısı haline getirdiğini biliyoruz.
En başta komşu Yunanistan , bu kapının ekmeğini yiyenlerden. Avrupa Birliği’ne daha adım atmadan 80 Euro bağışımızı yapıyoruz. Üstelik adım atıp atamayacağımızı dahi bilmeden. Bilindiği üzere, vizenizin onaylanacağının garantisi yok.
Yine bu Amerika ile yaşanan sıkıntı ortaya koyuyor ki, bu işler çok daha ekonomik olarak çözülebiliyor.
Tamam bu işlerin düzenlenmesinin bir maliyeti var ve sen bunu birilerine fatura etmek istiyorsun. Anlaşılabilir bir durum.
Diğer yandan vize konusu 7 Euro (8 dolar) gibi bir maliyetle halledilebiliyorsa, Türk vatandaşlarına fatura ettiğin 80 Euro ne oluyor?
Motosikletle Yunanistan ‘a yapacağım kısa bir hafta sonu gezisinde harcayağım paranın tamamını, niye daha gümrük kapısından geçmeden bırakmak zorunda kalıyorum.
Hadi bu, elin bize ettiği. Yurt dışı çıkış harcının son yıllarda katlayarak artmasına ne demeli?
Diğerlerinin yanında istenen tutar önemsiz kalıyor ama, neden? (2018 yılı-15tl. / 2022 yılı-150tl.)
Vize Konusu Aslında Saygı Konusudur
Trump’ında belirttiği üzere bütün olay “Saygı” üzerine kurulu.
Amerika için 7 Euro’ya hallolan vize konusu için senden 80 Euro isteniyor. Kaldı ki Amerika bu 7 Euro’yu bile saygısızlık olarak görüyor.
Yunanistan, Avrupa’ya çıkacağın için senden 80 Euro kesiyor. Ve sen durumdan memnunsun, çünkü onay alması daha yüksek ihtimal. Diğerlerinin vize verip vermeyeceği bile belli değil.
Tek taraflı olarak (geçici de olsa) Bulgaristan için bile vize istemiyorsun. Karşılıklı olarak yapılması gereken bu işlemde, vatandaşlarının durumu umrunda bile değil.
Bir de üstüne yurtdışına çıkacak olanlardan çıkış harcı istiyorsun.
Mevcut durum vize konusu özelinde hangi ülkelerin hangi ülkelere saygı gösterdiğini açıkça ortaya koyuyor.
Bunun yanında, ülkelerin kendi vatandaşlarına gösterdiği saygı konusunda da yeterli bilgiyi veriyor.
Filler tepişiyor, çimenler eziliyor.