Aşkın 5 Temel Tarifi : Gastronominin 5 Temel Sosu
Gastronominin 5 temel sosu hakkında yazmamı bana hatırlatan, izlediğim bir film oldu.
Mutfak aşkı olanların özellikle izlemesini tavsiye edeceğim bu filmde, yemek yapılan bazı sahnelerde, “yok artık!” dedirten hatalar olsa da filmi sonuna kadar izlemeden durmak zor. Hata demişken; tabii ki burada anlatmayacağım, izleyin, kendiniz keşfedin. Hatta sonra yorum yazmayı unutmayın ki aynı yerlere takılıp takılmadığımızı görelim, bu arada izlemeyenler önceden yorumlara bakmasın lütfen.
Youtube’da denk geldiğim ve bunun için kendimi şanslı saydığım, The Hundred-Foot Journey adlı film (Türkiye’de Aşk Tarifi adıyla piyasaya sunulmuş) 2014 yapımı bir dramatik komedi.
Filmde Bombay-Hindistan’dan gelip Fransa’nın küçük bir kasabasına yerleşen, geçim kaynağı restoran işletmek olan ailenin, mutfakta son derece yetenekli oğullarından biri, gönlünü kaptırdığı Fransız kıza, gerçek bir şef olduğunu ispat etmek ve onun saygısını kazanmak için gastronominin 5 temel sosu olarak bilinen sosları pişiriyor.
Bu andan itibaren, “gastronominin temel sosları” artık “aşkın temel sosları”na dönüşüyor. Mutfağın kendisinin ve yemek pişirmenin bir aşk olduğunu düşünen biz faniler için de temel olan bu aşk tariflerini, merak edenler için aşağıya eklemeyi unutmayacağım tabii ki.
Ama siz, kendisi de aşçılık kariyerinin başında olan cici kızın, tattığı soslar hakkında ne düşündüğünü merak ediyorsanız, Aşk Tarifi’ni izleme listenize kaydetmeyi unutmayın.
Gastronominin 5 temel sosu
Beşamel Sos (Krem Rengi)
Malzemeler:
-1 çorba kaşığı un
-Yarım çorba kaşığı tereyağı
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı muskat rendesi
-2 su bardağı süt
Yapılışı:
Unu eritilmiş tereyağında kokusu çıkana kadar kavuruyoruz ve hiç durmadan karıştırarak ısıtılmış sütü yavaş yavaş ekliyoruz. Muskat, tuz ve karabiberi ekleyip istediğimiz yoğunluğa ulaşıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
Espanyol Sos (Kahverengi)
Malzemeler:
-3 kilogram ufaltılmış sığır kemiği
-300 gram tereyağı
-150 gram kuru soğan
-150 gram havuç
-1 demet maydanoz
-1 diş sarımsak
-175 gram un
-200 gram domates salçası
-5 litre su
Yapılışı:
Tereyağında kızarttığımız kemiklere un, havuç ve kuru soğanı ekleyerek kavuruyoruz. Unun alacağı rengin, sosumuza rengini ve kıvamını verecek temel unsur olduğunu unutmuyoruz. En son salçayı da ekleyip bir iki dakika daha kavuruyoruz. Daha sonra su, sarımsak ve maydanozu ekleyip 4-5 saat kaynamaya bırakıyoruz. Pişme süresinin sonunda sosumuzu süzmeyi unutmuyoruz.
Velute Sos (Beyaz)
Malzemeler:
-500 mililitre tavuk suyu
-1 yemek kaşığı un
-1 yemek kaşığı tereyağı
-Tuz
-Pırasanın beyaz kısımları
-Kuru soğan
-1 diş sarımsak
-4-5 tane karabiber
-2 dal taze kekik
-1 defne yaprağı
-3-4 dal maydanoz
Yapılışı:
Tereyağında önce pırasa ve soğan, arkadan unu kavuruyoruz. Unun topaklanmamasına dikkat ederek tavuk suyumuzu ekliyoruz. Kaynadıktan sonra maydanozların sadece saplarını, sarımsak ve diğer baharatları da ekleyip kısık ateşte karıştırmaya bir kaç dakika daha devam edince, sosumuz hazır oluyor.
Domates Sos (Kırmızı)
Malzemeler:
-1 adet kuru soğan
-1 adet kereviz sapı
-1 adet havuç
-6 adet domates
-2 yemek kaşığı sıvı yağ
-1 yemek kaşığı tereyağı
-Tuz
-Karabiber
-1 tutam şeker
Yapılışı:
Fine brunoise doğradığımız soğanı, kereviz sapını ve havuç rendesini yağda kavurduktan sonra, soyulmuş ve doğranmış domateslerimizi ekliyoruz. Tuz, şeker ve karabiberle iyice koyulaşana kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Hollandez Sos (Sarı)
Malzemeler:
-3 adet yumurta sarısı
-125 gram tereyağı
-1 yemek kaşığı limon suyu
-2 yemek kaşığı soğuk su
-1 çay kaşığı tuz
-Yarım çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Yumurta sarılarını, soğuk suyu ve limon suyunu cam bir kasede hep aynı yöne çırpıyoruz. Cam kaseyi Benmari usulü sıcak suyun üzerine oturtup ve krema kıvamına ulaşana kadar çırpma işlemine devam ediyoruz. Daha sonra cam kaseyi sudan çıkartıp biraz soğutuyor ve üzerine önceden eritilmiş-köpüğü alınmış ılık tereyağını yavaşça ekliyoruz.
Şimdiden “Bon appetit!” ve iyi seyirler…
Güncelleme 11 Şubat 2023 by dengeliyorum