Kişisel gelişim

Ertelemeye son vermek için 5 madde!

Hepimizin yapmaktan kaçındığı, sürekli ertelediği sevimsiz işler var. Bu işleri mümkün olduğunca öteliyoruz. Bazen günler, haftalar hatta aylar boyunca o işten kaçmayı başarıyoruz da. Ancak kaçmak çözüm mü? Çoğumuz, kaçtığımız süre boyunca gereksiz işler yaparak “aslında meşgulüm” havasına bürünüyoruz ama ertelenen iş gittikçe daha da büyüyor ve zorlaşıyor. Eh, sürekli dişlerini gösteren bir canavarla yaşamak kolay değil. Zaten o canavarla çarpışmadığımız sürece vicdan azabı çekiyoruz ve yaptığımız hiçbir şeyden de keyif almıyoruz. İyisi mi gidip vakitlice kozlarımızı paylaşmak. İşte bu yazıda sana, o sıkıcı işleri yapmanın kolay yolları da olduğunu anlatmak istiyorum. Ertelemeye son vermek için aşağıdaki maddeleri dene ve kendine en uygun olanını bul.

Ertelemeye son!

ertelemeye son life will not wait

1- İş listesi hazırla.

Beynin haz kimyasalı olarak bilinen dopaminden faydalan. Dopamin, bir şey başardığımızda, yeni bir şey öğrendiğimizde hatta sosyal medyada like aldığımızda bile salınan ve kısa süre için de olsa bizde mutluluk ve rahatlama hissi yaratan bir hormondur.

Hazırladığımız bir iş listesinden yaptıklarımızın üzerini çizmek de dopamin salgılatıcılardan biridir. Her sabah gerçekten o gün tamamlayabileceğini düşündüğün kadar işten oluşan bir liste hazırla. Bu listeyi genel olarak üçe ayır. Bu üç kısımdan biri kolayca ve çabucak yapabileceğin, diğeri orta zorlukta ve nispeten uzun süreli, sonuncusu ise ertelemeye son vermen gereken sevimsiz işlerden oluşsun. Unutma, eğer gerçekten yapabileceğinden daha kalabalık bir iş listesi hazırlarsan, ertelediğin işten yine kaçarsın. İşleri önem ve aciliyet sırasına göre dengeli bir şekilde seçmeyi unutma.

Nasıl daha verimli bir günlük plan hazırlarsın?

ertelemeye son this is the day

2- İşi parçalara böl.

Sevimsiz işler genellikle uzun zaman alacak, kompleks işlerdir. Hele bir de uzun süre kaçtıysan, ya iyice birikmiştir ya da sen nasıl yapılacağını çoktan unuttuğun için iyice zorlaşmıştır. Böylece gözünde her geçen gün daha da büyür. Ertelemeye son vermek için iyisi onu parçalara bölmek ve iş listene her gün için bir parçasını eklemektir. İlk yapacağın parçaları daha küçük tutup elin alıştıkça daha büyük parçalara geçmen daha iyi olur.

3- Motivasyona zaman ayır.

Masa başı işler için düzenli, temiz bir masada çalışmak en önemlisidir. Kullanmaktan hoşlanacağın birkaç yeni ofis malzemesi satın almak seni motive edebilir.

Arabana bakım yapmak, ev temizlemek, bahçeye çekidüzen vermek gibi işler için ise youtube en büyük motivasyon kaynağın olabilir. Her iş türü için uzmanların ve işe takıntılı derecede bağımlı olanların çektiği videolar bulabileceğini unutma. Onları izlemek sana püf noktalarını gösterecek ve özenip “ben neden yapmıyorum?” diye düşünmeni sağlayacaktır.

Yeri gelmişken, spora başlamanın da genellikle ertelenen sevimsiz işlerden biri olduğunu unutma. Bu listede yazan tüm maddeler, birikip canavarlaşmış fazla kilolar ve deforme bir vücutla baş etmenin de kolay yolu aynı zamanda. Spor yapan diğer insanların videolarını izlemek ise, ertelemeye son vermek adına birçoğumuz için en işe yarar olanı.

ertelemeye son why not now

4- İşin ardına ödül koy.

Eğer 1 saatini sıkıcı işe ayırman gerekiyorsa, arkasından gelecek yarım saatlik ödül sana moral verir. Bu yarım saatlik ödülün mutlaka adını koy. Örneğin kitap okumak, bir kahve içmeye gitmek ya da hobine zaman ayırmak olabilir. Eğer sadece “bu işin ardından yarım saat dinleneceğim ya da canım ne isterse onu yapacağım” dersen, yarım saatini sosyal medyaya boş boş bakarak geçirirsin. Sosyal medya bağımlılığını yenmeyi ertelemeye son vermeyi de unutma.

5- Ertelemeye son vermede en etkili madde: işi keyifli hale getir.

Yapmayı sevmediğin işi sana mutluluk veren şeylerle süsle. Sevimsiz iş boyunca kulaklıkla müzik/podcast dinleyebilirsin. Aydınlatmayı bir mum ya da sevdiğin ledli bir lamba ile daha hoş bir hale getirebilirsin. Kokulu mumlar, yağ kandilleri, tütsüler gibi ürünlerle aromaterapiden faydalanabilirsin.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Yorum yaz | Görüntüle

Başa dön tuşu